Do góry

Przekąski Przepis na:

Zielone placuszki

Przepis dnia 2011-07-15
Zielone placuszki

Autor:

Przepisów i artykułów: 71 Ocena: 1895

Dodano:

Odsłon: 64478

Pyszne , delikatne placuszki. Z wierzchu złociste i chrupiące, w środku niesamowicie zielone :) Idealne na wiosenną przekąskę.

Składniki

  • młoda cukinia, 2 średnie
  • jajka, 2
  • Mąka pszenna, 6-8 łyżek
  • sól, biały pieprz, do smaku
  • świeże zioła (koperek, natka pietruszki, szczypiorek) kto co lubi
  • ząbek czosnku (opcjonalnie)
  • olej, masło
3-4 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Zielone placuszki

Przygotowanie

  1. Cukienię dokładnie umyć, odciąć końcówki. Zetrzeć razem ze skórką na tarce jarzynowej (średniej wielkośći oczka). Posolić, odstawić na 15 min.

  2. Zioła umyć, drobno posiekać.

  3. Cukinię odcedzić z nadmiaru wody, dodać zioła, jajka, mąkę i pieprz. Wymieszać. Ciasto powinno być dosyć gęste i zwarte.

  4. Smażyć na teflonowej patelni z odrobiną oleju i masła. Gotowe placuszki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Dobrze smakuję z sosem ziołowo jogurtowym. SMACZNEGO.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (27)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

madziak 27 sierpnia 2010 Dziękuję wszystkim za miłe komentarze :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ataner18 26 sierpnia 2010 Ja wczoraj zaserwowałam placuszki na obiad.
Moje wyszły trochę mdłe, ale to pewnie za sprawą niewielkiej ilości soli, za to super smakowały z ketchupem, ew. majonezem.
O tzacickach nie pomyślałam, koniecznie zrobie znastępnym razem :)
Przepis polecam, prosty a efekty wyjątkowo smaczne :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 28 lipca 2010 a ja zrobiłąm je z tzatzikami - wyszło pysznie , dzieki za przepis bo pewnie jeszcze nie raz z niego skorzystam

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

klauda40 06 lipca 2010 SPRÓBOWAŁAM WŁASNIE TE PLACUSZKI I SĄ SMACZNE ALE JA ZROBIŁAM DO NICH SOS CZOSNKOWY. PRZEPYSZNE.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

klauda40 06 lipca 2010 JA WYPRÓBOWAŁAM TE PLACUSZKI I SA SMACZNE ALE ZROBIŁAM DO NICH SOS CZOSNKOWY,PRZEPYSZNE

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madziak 21 czerwca 2010 Oczywiście, że można użyć "juz nie młodej" cukinii :) Tylko tak jak napisałaś należy ją obrać ze skóry i wydrążyć nasiona. Pozdrawiam.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

nowalijka 21 czerwca 2010 Wygląda apetycznie! Na pewno wypróbuję!:)
A jeśli jest stara cukinia to czy też można?
bo mi się wydaje że tak tylko obrać ze skóry i nasion.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Homer 17 czerwca 2010 Są rewelacyjne - cukinia rządzi :)
Można zrobić jeszcze w wersji z pokruszoną fetą w środku (tylko wtedy mniej soli dodajemy).

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

milusia1604 23 maja 2010 Nigdy bym nie pomyslała że bez dodatku mąki lub ziemniaków,można usmażyć placuszki! !!!.Teraz spróbuję.Ciekawy zestaw

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń