Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Macie dosyć gotowanych ziemniaków do obiadu? A może szukacie pomysłu na szybką, imprezową przekąskę? Jeśli tak, skorzystajcie z tego przepisu i przygotujcie ziemniaczane kulki w chrupiącej, złocistej panierce. Przepis jest banalnie prosty, a wszystkie składniki powinniście bez problemu odnaleźć w swojej kuchni.
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4948
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13378
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5829
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7514
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4948
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13378
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5829
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7514
Składniki
Ugotowane, przestudzone ziemniaki przepuść przez praskę.
Do ziemniaków wbij jajka, dodaj mąkę ziemniaczaną i pół łyżeczki soli. Masę ziemniaczaną wyrabiaj dłońmi do połączenia składników.
Z masy ziemniaczanej uformuj kuleczki równej wielkości.
Do głębokiego talerza wbij jajka i rozkłóć je widelcem.
Do osobnego talerza lub miski wsyp mąkę i bułkę tartą. Składniki wymieszaj.
Kulki ziemniaczane obtocz najpierw w jajku, następnie w bułce tartej.
Kulki ziemniaczane smaż na głębokim oleju na zloty kolor z każdej strony.
Usmażone kulki ziemniaczane przełóż na talerz wyścielony ręcznikiem papierowym i odsącz z nadmiaru tłuszczu.
Gotową przekąskę serwuj z ulubionym sosem lub kwaśną śmietaną.