Przekąski Przepis na:
Przepisów i artykułów: 196 Ocena: 8547
Dodano: 21.04.2018
Odsłon: 18776
1-2 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Ziemniaki dokładnie szorujemy, wysuszamy papierowym ręcznikiem, następnie nacinamy tak, żeby nie dociąć ziemniaka do końca. To bardzo proste, wystarczy użyć drewnianej łyżki (jak na zdjęciu). Grubość nacięcia to 1-2 mm.
Nacięte ziemniaki układamy w żaroodpornym naczyniu, polewamy olejem, posypujemy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok godziny - aż nie będą surowe w środku.
W rondelku roztapiamy 3 łyżki masła. Do roztopionego masła dodajemy mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, drobno posiekaną łyżkę szczypiorku, sól i pieprz. Wszystko dokładnie i elergicznie mieszamy.
Upieczone ziemniaki przekładamy na talerz. Polewamy właśnie przygotowanym masełkiem i ziołami.
Możemy podawać je jako dodatek do drugiego dania (zamiast zwykłych, nudnych ziemniaków), idealnie komponują się zarówno z mięsem, rybą jak i warzywami.
Smacznego :)
Na skróty
Komentarze do przepisu (6)

alutka50 27 kwietnia 2018Zgłoś do usunięcia
Uwielbiam!0 Kto głosował? | Odpowiedz

ewka16 22 kwietnia 2018Zgłoś do usunięcia
rewelacja!1 Kto głosował? | Odpowiedz

ErJot 22 kwietnia 2018Zgłoś do usunięcia
Niby zwykłe pyry a smakują wybornie:)0 Kto głosował? | Odpowiedz

Nevermore 21 kwietnia 2018Zgłoś do usunięcia
Pycha, biorę na jutro :D Odpowiedzi: 2 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz