Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 27-04-2018
To prosty, tani, ale bardzo efektowny dodatek, Ziemniaki w tej formie robię solo jako przekąskę, lub zamiast dodatków do drugiego dania. Są przepyszne :) Podaję proporcje na 2 ziemniaki.
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3028
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 180
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 913
Przepis na klasyczne tiramisu, bez zbędnych dodatków, ale podane w wygodnych...
Odsłon: 627
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3028
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 180
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 913
Przepis na klasyczne tiramisu, bez zbędnych dodatków, ale podane w wygodnych...
Odsłon: 627
Składniki
Ziemniaki dokładnie szorujemy, wysuszamy papierowym ręcznikiem, następnie nacinamy tak, żeby nie dociąć ziemniaka do końca. To bardzo proste, wystarczy użyć drewnianej łyżki (jak na zdjęciu). Grubość nacięcia to 1-2 mm.
Nacięte ziemniaki układamy w żaroodpornym naczyniu, polewamy olejem, posypujemy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok godziny - aż nie będą surowe w środku.
W rondelku roztapiamy 3 łyżki masła. Do roztopionego masła dodajemy mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, drobno posiekaną łyżkę szczypiorku, sól i pieprz. Wszystko dokładnie i elergicznie mieszamy. Upieczone ziemniaki przekładamy na talerz. Polewamy właśnie przygotowanym masełkiem i ziołami. Możemy podawać je jako dodatek do drugiego dania (zamiast zwykłych, nudnych ziemniaków), idealnie komponują się zarówno z mięsem, rybą jak i warzywami.
Smacznego :)