Do góry

Przekąski Przepis na:

Ziemniaki pieczone faszerowane żółtym serem

Ziemniaki pieczone faszerowane żółtym serem

Autor:

Przepisów i artykułów: 2423 Ocena: 16032

Dodano:

Odsłon: 1691

Wyborna i smaczna przekąska na szczególną okazję.

Składniki

  • Ziemniaki średnie 8 szt
  • 15 dag wędzonego chudego boczku
  • 20 dag sera ementaler
  • 2 białe cebule
  • 4 łyżki śmietany 18 %
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól i pieprz do smaku
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Ziemniaki wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą, naciąć na wierzchu na krzyż ale nie do końca, każdy zawinąć w folię aluminiową i piec 50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 210 stopni.
    Przygotowanie farszu:
    Boczek pokroić w kostkę i przysmażyć razem z posiekaną cebulą. Ser zetrzeć na tarce z małymi oczkami i połączyć z boczkiem, śmietaną, szczypiorkiem oraz przyprawami do smaku. W upieczonych ziemniakach w miejscach nacięcia zrobić wgłębienia i wypełnić je farszem. Ziemniaki faszerowane zapiekać 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Podawać z masłem ziołowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń