Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Co roku na święta tartę żurkową przygotowuję i rodzinę ją czaruję. Z białą kiełbasą świetnie smakuje, a maleńkimi jajkami przepiórczymi ją zaskakuję. Chociaż wiele składników jest do jej przygotowania, to warta jest naszego starania. Ciasto kruche, masa kremowa, fajna, żurkowa.
forma na tarte o średnicy ok. 25 cm, z wysokimi bokami, mikser, rondelek, walek
Przepis na pyszne, delikatne oraz pożywne placki cukiniowo - brokułowe z doda...
Odsłon: 66
Dzisiaj danie złożone z łososia z dodatkiem ugotowanego makaronu ryżowego. Sm...
Odsłon: 56
Czekolada dubajska to rewelacyjne połączenie Waszej ulubionej czekolady i pys...
Odsłon: 279
Proste ciasto mieszane rózgą, polane czekoladą, lekko korzenne, gotowe w godz...
Odsłon: 55
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2121
Przepis na pyszne, delikatne oraz pożywne placki cukiniowo - brokułowe z doda...
Odsłon: 66
Dzisiaj danie złożone z łososia z dodatkiem ugotowanego makaronu ryżowego. Sm...
Odsłon: 56
Czekolada dubajska to rewelacyjne połączenie Waszej ulubionej czekolady i pys...
Odsłon: 279
Proste ciasto mieszane rózgą, polane czekoladą, lekko korzenne, gotowe w godz...
Odsłon: 55
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2121
Składniki
Ciasto: Do mąki dodajemy sól i drobno pokrojone masło. Dokładamy żółtko (białko będzie potrzebne do masy) i energicznie zagniatamy ciasto, jeśli będzie się rozpadać, dodajemy po 1 łyżce wody. Ciasto można szybko przygotować w malakserze, wystarczy dodać wszystkie składniki i zmiksować do momentu, aż będzie się sklejać. Formułujemy kulę. Jeśli mamy twarde, zimne ciasto można od razu cienko rozwałkować. Formę smarujemy masłem, delikatnie oprószamy mąką, a jej nadmiar strzepujemy. Rada: ciasto można owinąć w folię spożywczą i dać do lodówki na ok. 30 min. Najlepiej wałkować na papierze do pieczenia. Stolnicę lekko oprószamy mąką i wałkujemy na grubość ok. 4 mm, o średnicy większej niż forma, żeby wyłożyć jej boki. Ciasto przekładamy na formę przez odwrócenie go razem z papierem. Papier odklejamy i ciastem wylepiamy całą formę razem z bokami, nadmiar odcinamy. Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na ok. 30 min. Rada: żeby ciasto podczas pieczenia nie podniosło się, przykrywamy je papierem do pieczenia i wsypujemy 100 g ryżu, 5 min przed końcem ściągamy papier z ryżem. Piekarnik nastawiamy na 210°C, pieczemy góra, dół. Po schłodzeniu ciasto wkładamy na środek piekarnika, pieczemy ok. 15 min.
Masa: Podczas pieczenia ciasta przygotowujemy pozostałe składniki. Cebulę kroimy w drobną kostkę (jeśli nie mamy cebuli czosnkowej, to dodajemy drobno posiekany czosnek). Z kiełbasy ściągamy jelito i kroimy na plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, szklimy cebulę ze szczyptą soli, dodajemy kiełbasę i podsmażamy 1 – 2 min. Do garnka wlewamy śmietanę słodką i kwaśna, dodajemy jajka, wsypujemy żurek i za pomocą trzepaczki dokładnie mieszamy. Doprawiamy pieprzem, chrzanem do smaku. Całość delikatnie podgrzewamy (cały czas mieszamy) do momentu, aż masa lekko zgęstnieje, będzie w temp. ok. 40°C. Dodajemy do niej kiełbasę (kilka plasterków zostawiamy, będziemy układać na wierzchu masy) z cebulą, połowę posiekanego szczypiorku i mieszamy. Rada: dlaczego masę podgrzewamy? Ciepła masa szybciej w piekarniku stężeje i nie przypiecze się z wierzchu.
Tarta: Jeśli chcemy uzyskać fajne jajka w masie żurkowej, należy przygotować z foli aluminiowej, tyle wałeczków (średnica ok. 1,5 cm – 2 cm, wysokość min 3 cm) ile chcemy dodać jajek. Na upieczone ciasto przelewamy masą, na wierzch można dodać kilka cienkich plasterków kiełbasy. W dowolnych miejscach wciskamy przygotowane wcześniej wałeczki, z foli. Wierzch posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Całość wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 190°C, pieczemy ok. 12- 14 min, następnie wyciągamy ją, wyjmujemy wałeczki, a w ich miejsca wbijamy po jednym jajku przepiórczym. Tartę wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy tylko do momentu, aż zetnie się białko, czas ok. max. 5 min. Podajemy na ciepło z posiekanym szczypiorkiem.