Do góry

Przetwory Przepis na:

Ajvar

Ajvar

Autor:

Przepisów i artykułów: 247 Ocena: 1508

Dodano:

Odsłon: 6231

Pyszna pasta warzywna idealna do kanapek lub jako dodatek do frytek, chipsów czy hamburgerów.

Składniki

  • 2 kg papryki czerwonej
  • 3 średnie bakłażany
  • 6-7 mięsistych pomidorów
  • 2-3 cebule
  • główka czosnku
  • 3 ostre papryki
  • 3 łyżki octu z białego wina
  • 6 łyżek słodkiej papryki
  • 2 łyżki soli
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
  • 2-3 łyżki cukru
  • pół łyżeczki zmielonego cynamonu
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pomidory i papryki wkładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy 30-40 minut w 180 stopniach. Gdy ostygną obieramy ze skórki.
    Do drugiego worka wkładamy pokrojone na pół bakłażany obok kładziemy połówki cebuli i obrane ząbki czosnku. Pieczemy 1,5 godziny w 180 stopniach C.
    Warzywa mielimy w maszynce do mięsa, a następnie przekładamy na patelnię, solimy, dodajemy ocet, cynamon, oliwę i smażymy około 30 minut do czasu aż masa nabierze pożądanej gęstości.

    Przekładam ajvar do słoików, zakręcamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pasteryzujemy na sucho przez 35 minut. Można również pasteryzować na mokro, czyli gotować w garnku słoiki przez 30-35 minut. Wystudzony ajvar przechowujemy w suchym chłodnym miejscu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń