Do góry

Przetwory Przepis na:

Boczek wieprzowy w ziołach i czosnku w słoiku.

Boczek wieprzowy w ziołach i czosnku w słoiku.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1466 Ocena: 19247

Dodano:

Odsłon: 24030

Bardzo smaczny boczek ze słoja. W słoiku powstał bardzo delikatny smalec o smaku czosnkowym oraz pyszna galaretka która wytworzyła się z boczku podczas pasteryzacji.

Składniki

> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Boczek płuczemy, osączamy z wody, osuszamy papierowymi ręczniczkami.

  2. Kroimy w pasy o szerokości 10 cm.

  3. Kroimy w kostki 5 cm / 4 cm. Dopasowujemy wielkość pod wymiar słoików w których będziemy wkładać boczek, ja użyję słoików 0,5 l.

  4. Kroimy czosnek w plasterki.

  5. Pokrojony boczek w kostkę solimy, pieprzymy i posypujemy 2 garściami majeranku. Czosnek kroimy w plasterki i dodajemy do boczku. Wszystko dokładnie mieszamy.

  6. Miskę z przyprawionym boczkiem przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na kilka godzin żeby kawałki boczku przeszły ziołami i czosnkiem.

  7. W między czasie przygotowujemy słoiki 0,5 litra, wyparzamy w gorącej wodzie, do każdego wkładamy 2 listki laurowe i 5-6 ziaren ziela angielskiego. Wybieramy plasterki czosnku z boczku i po równo wkładamy je do słoików. Wkładamy również kawałki boczku do 3/4 wysokości słoika.

  8. Tak napełnione słoiki boczkiem zakręcamy szczelnie i pasteryzujemy.

  9. Pasteryzacja:

    Tyndalizacja, pasteryzacja frakcjonowana – metoda konserwacji żywności, która polega na trzykrotnej pasteryzacji przeprowadzanej co 24 godziny.

    Słój 1,5 l 120 + 80 + 60 minut w temp. wrzenia wody
    Słój 1 l. 90 + 60 + 45 minut w temp. wrzenia wody
    Słój 0,7 l 80 + 50 + 35 minut w temp. wrzenia wody
    Słój 0,5 l 60 + 40 + 30 minut w temp. wrzenia wody

    Po trzeciej pasteryzacji trwałość produktu wynosi około pół roku i można go przechowywać bez lodówki.

  10. Słoiki z boczkiem po procesie pasteryzacji i po tygodniowym przechowywaniu w lodówce.

  11. Żeby konsumować boczek trzeba odczekać minimum 7 dni od zakończenia pasteryzacji. Smaki muszą się przegryźć.

    Smacznego !

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Lato 11 marca 2017 No i to jest fachowo zaprezentowany przepis.Dzięki za fotki a przepis zabieram i łapka w górę ;)

20 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mruczek212 11 marca 2017 Dzisiaj zrobiłem pierwszą pasteryzację, zobaczymy co wyjdzie, ale już widzę że szykuje się niezły przysmak :)

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

grazka950 02 lutego 2017 między jednym, a drugim dniem pasteryzacji,gdzie przechowywać słoiki? Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 02 lutego 2017 Pyszności,ale bym "opyliła"taką kanapkę z odrobiną musztardy lub chrzanu- marzenie-

25 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń