Przetwory Przepis na:
Boczek wieprzowy w ziołach i czosnku w słoiku.

Przepisów i artykułów: 1466 Ocena: 19247
Dodano: 02.02.2017
Odsłon: 24030
Składniki
- boczek wieprzowy świeży 1,45 kg
- czosnek świeży 40 gram
- Sól
- Majeranek
- Pieprz ziołowy
- Liść laurowy
- Ziele angielskie
> 6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Boczek płuczemy, osączamy z wody, osuszamy papierowymi ręczniczkami.
-
Kroimy w pasy o szerokości 10 cm.
-
Kroimy w kostki 5 cm / 4 cm. Dopasowujemy wielkość pod wymiar słoików w których będziemy wkładać boczek, ja użyję słoików 0,5 l.
-
Kroimy czosnek w plasterki.
-
Pokrojony boczek w kostkę solimy, pieprzymy i posypujemy 2 garściami majeranku. Czosnek kroimy w plasterki i dodajemy do boczku. Wszystko dokładnie mieszamy.
-
Miskę z przyprawionym boczkiem przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na kilka godzin żeby kawałki boczku przeszły ziołami i czosnkiem.
-
W między czasie przygotowujemy słoiki 0,5 litra, wyparzamy w gorącej wodzie, do każdego wkładamy 2 listki laurowe i 5-6 ziaren ziela angielskiego. Wybieramy plasterki czosnku z boczku i po równo wkładamy je do słoików. Wkładamy również kawałki boczku do 3/4 wysokości słoika.
-
Tak napełnione słoiki boczkiem zakręcamy szczelnie i pasteryzujemy.
-
Pasteryzacja:
Tyndalizacja, pasteryzacja frakcjonowana – metoda konserwacji żywności, która polega na trzykrotnej pasteryzacji przeprowadzanej co 24 godziny.
Słój 1,5 l 120 + 80 + 60 minut w temp. wrzenia wody
Słój 1 l. 90 + 60 + 45 minut w temp. wrzenia wody
Słój 0,7 l 80 + 50 + 35 minut w temp. wrzenia wody
Słój 0,5 l 60 + 40 + 30 minut w temp. wrzenia wody
Po trzeciej pasteryzacji trwałość produktu wynosi około pół roku i można go przechowywać bez lodówki. -
Słoiki z boczkiem po procesie pasteryzacji i po tygodniowym przechowywaniu w lodówce.
-
Żeby konsumować boczek trzeba odczekać minimum 7 dni od zakończenia pasteryzacji. Smaki muszą się przegryźć.
Smacznego !
Komentarze do przepisu (6)

RudaMax 02 października 2017Zgłoś do usunięcia
A można inne mięsko tak zrobić ?2 Kto głosował? | Odpowiedz

Lato 11 marca 2017Zgłoś do usunięcia
No i to jest fachowo zaprezentowany przepis.Dzięki za fotki a przepis zabieram i łapka w górę ;)20 Kto głosował? | Odpowiedz

mruczek212 11 marca 2017Zgłoś do usunięcia
Dzisiaj zrobiłem pierwszą pasteryzację, zobaczymy co wyjdzie, ale już widzę że szykuje się niezły przysmak :)6 Kto głosował? | Odpowiedz

grazka950 02 lutego 2017Zgłoś do usunięcia
między jednym, a drugim dniem pasteryzacji,gdzie przechowywać słoiki? Odpowiedzi: 1 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz

renka 02 lutego 2017Zgłoś do usunięcia
Pyszności,ale bym "opyliła"taką kanapkę z odrobiną musztardy lub chrzanu- marzenie-25 Kto głosował? | Odpowiedz