Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo lubię gruszki w zalewie octowej z goździkami, ale że akurat była promocja na brzoskwinie... :)
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 600
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 43
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 880
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 600
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 43
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 880
Składniki
Brzoskwinie obieramy (choć nie trzeba, ale ja zawsze obieram), usuwamy pestki i kroimy na połówki lub ćwiartki - jak kto lubi. Następnie układamy dość ciasno w słoikach, mniej więcej do 2/3 wysokości słoika.
Podczas obierania brzoskwiń, można już zagotować wodę z cukrem. Słoiki z brzoskwiniami zalewamy wodą tak, aby przykryła owoce, następnie wrzucamy po 2 goździki na słoik (w przypadku słoików 1/2 litra) i dodajemy po 1 łyżeczce octu.
Słoiki zakręcamy i wstawiamy do zimnego piekarnika, a następnie podgrzewamy je do temp. ok. 80-85 stopni i od tego momentu grzejemy jeszcze jakieś pół godziny. Następnie ostrożnie wyciągamy słoiki i ustawiamy je na ręczniku do góry dnem i przykrywamy drugim ręcznikiem. Pozostawiamy do wystygnięcia i mamy pięknie zawekowane brzoskwinie. Uwagi, sugestie, propozycje do przepisu :-) Brzoskwinie szybko ciemnieją, więc po obraniu wrzucam je do miski z wodą. Można też układać je od razu w słoikach i od razu zalewać wcześniej przygotowaną wodą z cukrem. Życzę smacznego i zapraszam do obserwowania mojego profilu w serwisie smaker.pl, na którym staram się dodawać przepisy na bieżąco, kiedy tylko mam czas gotować :-)