Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Buraczki w słodko-kwaśnej zalewie z dodatkiem oleju, który jest nośnikiem smaku i sprawia, że konsystencja buraczków jest gładka i delikatna.
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4990
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13487
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5858
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7585
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4990
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13487
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5858
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7585
Składniki
Buraki dokładnie wyszorować i ugotować do miękkości, a następnie zdjąć z nich skórkę i zetrzeć na tarce o średnich oczkach.
W czasie gotowania buraków przygotować zalewę: wymieszać wszystkie składniki i zagotować, co jakiś czas mieszając. Gotować przez kilka minut, zdjąć z ognia i odstawić do czasu przygotowania buraków.
Następnie wyjąć z zalewy liście laurowe, ziele i pieprz i dodać starte buraczki. Podgrzewać przez kilka minut, często mieszając i ewentualnie doprawić pieprzem.
Pozostawić buraczki do lekkiego przestudzenia, a następnie przełożyć je do słoików i pasteryzować przez 15 minut. Z podanych składników uzyskałam 2 litry buraczków.