Do góry

Przetwory Przepis na:

Buraczki z marchewką i jabłkami na zimę - Pyszna sałatka do obiadu

Buraczki z marchewką i jabłkami na zimę  - Pyszna sałatka do obiadu

Autor:

Przepisów i artykułów: 173 Ocena: 85657

Dodano:

Odsłon: 516

Witam serdecznie, tym razem propozycja na sałatkę na zimę z buraczkami, marchewką i jabłkami. Sałatka jest bardzo smaczna i idealnie nadaje się do podania, do ziemniaczków z mięsem i nie tylko. Sałatka jest łagodna w smaku, lekko winna i według mnie jak i domowników bardzo smaczna. Polecam wypróbować przepis.

Składniki

  • z podanej porcji wyjdzie około 7 słoików 720 ml
  • 2 kg buraków
  • 1 kg marchwi
  • 1 kg jabłek kwaśnych lub winnych (użyłam Antonówek)
  • około 300 g cebuli
  • na zalewę:
  • 500 ml wody
  • szklanka octu jabłkowego 6% (250 ml)
  • 100 g cukru (około 6 łyżek)
  • 2 łyżki soli
  • około 10 ziarenek ziela angielskiego
  • około 15 ziarenek pieprzu
  • 3 listki laurowe
  • oraz około 1 L wrzątku do przelania cebuli
  • miska o pojemności około 7 litrów
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Buraczki z marchewką i jabłkami na zimę - Pyszna sałatka do obiadu

Przygotowanie

  1. Umyte buraki przekładam do garnka, zalewam wodą i garnek stawiam na gazie. Buraki gotuję pod przykryciem około 35 minut, tak żeby można było wbić widelec w buraka. Następnie odcedzam, przelewam zimną wodą, odcedzam i odstawiam do wystudzenia.

  2. W tym czasie gdy gotuję buraki, przygotuję zalewę:
    Do garnka przekładam wszystkie składniki na zalewę, garnek stawiam na gazie i od momentu zagotowania gotuję około 3 minut, następnie zalewę odstawiam do przestudzenia. Na początku zalewę mieszam, żeby rozpuścił się cukier i sól.

    Cebulę kroję w cienkie półplasterki, przekładam na durszlak, przelewam wrzątkiem i odstawiam do osączenia.

  3. Przygotowanie sałatki:
    Zimne buraki obieram ze skórki, ścieram na tarce o grubych oczkach i przekładam do miski.
    Obrane i umyte marchewki również ścieram na tarce o grubych oczkach i dodaję do buraczków.
    Obrane jabłka ścieram na tarce o grubych oczkach i dodaję do sałatki. Dodaję cebulę, letnią zalewę i całość dokładnie mieszam.
    Tak przygotowaną sałatkę odstawiam na około 2 godziny, tak żeby warzywa puściły sok.

  4. Po około 2 godzinach:
    Sałatkę przed nałożeniem do słoików dokładnie mieszam i nakładam do wcześniej wyparzonych słoików. Sałatkę w słoikach delikatnie ugniatam i pozostawiam około 2 centymetrów wolnego miejsca od wieczka.
    Pozostałą zalewę z sokiem rozlewam po równo do słoików. Brzeg słoika dokładnie wycieram i mocno zakręcam wieczko.

  5. Pasteryzacja:
    Tak przygotowane słoiki będę pasteryzowała, pasteryzację możemy przeprowadzić na mokro w garnku lub na sucho w piekarniku, a nawet w zmywarce.

    Słoiki wstawiam do garnka wyłożonego ściereczką, oddzielam je między sobą drugą ściereczka i zalewam wodą do wysokości około 3/4 wysokości słoika.
    Garnek stawiam na gazie i gdy woda się zagotuje, zmniejszam płomień i pasteryzuję około 20-25 minut, w zależności od wielkości słoika. Następnie wyjmuję słoiki, ustawiam do góry dnem na ściereczce, nakrywam drugą ściereczką i pozostawiam do wystudzenia.

    Tak przygotowane słoiki przechowuję w chłodnym i ciemnym miejscu, na przykład w piwnicy. Życzę udanych przetworów i smacznego.
    Pozdrawiam Babcia Ewa

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń