Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie, tym razem propozycja na sałatkę na zimę z buraczkami, marchewką i jabłkami. Sałatka jest bardzo smaczna i idealnie nadaje się do podania, do ziemniaczków z mięsem i nie tylko. Sałatka jest łagodna w smaku, lekko winna i według mnie jak i domowników bardzo smaczna. Polecam wypróbować przepis.
Zupa Pomidorowa ale z ... Z kiszonych na pikantnie , zielonych pomidorów , ta...
Odsłon: 23
Niezwykle prosta, szybka sałatka , bo zrobisz ją w ciągu kilkanaście minut, a...
Odsłon: 57
Camembert to ser który bardzo lubi moja rodzinka, więc staram się zawsze czym...
Odsłon: 99
Zupa Pomidorowa ale z ... Z kiszonych na pikantnie , zielonych pomidorów , ta...
Odsłon: 23
Niezwykle prosta, szybka sałatka , bo zrobisz ją w ciągu kilkanaście minut, a...
Odsłon: 57
Camembert to ser który bardzo lubi moja rodzinka, więc staram się zawsze czym...
Odsłon: 99
Składniki
Umyte buraki przekładam do garnka, zalewam wodą i garnek stawiam na gazie. Buraki gotuję pod przykryciem około 35 minut, tak żeby można było wbić widelec w buraka. Następnie odcedzam, przelewam zimną wodą, odcedzam i odstawiam do wystudzenia.
W tym czasie gdy gotuję buraki, przygotuję zalewę: Do garnka przekładam wszystkie składniki na zalewę, garnek stawiam na gazie i od momentu zagotowania gotuję około 3 minut, następnie zalewę odstawiam do przestudzenia. Na początku zalewę mieszam, żeby rozpuścił się cukier i sól. Cebulę kroję w cienkie półplasterki, przekładam na durszlak, przelewam wrzątkiem i odstawiam do osączenia.
Przygotowanie sałatki: Zimne buraki obieram ze skórki, ścieram na tarce o grubych oczkach i przekładam do miski. Obrane i umyte marchewki również ścieram na tarce o grubych oczkach i dodaję do buraczków. Obrane jabłka ścieram na tarce o grubych oczkach i dodaję do sałatki. Dodaję cebulę, letnią zalewę i całość dokładnie mieszam. Tak przygotowaną sałatkę odstawiam na około 2 godziny, tak żeby warzywa puściły sok.
Po około 2 godzinach: Sałatkę przed nałożeniem do słoików dokładnie mieszam i nakładam do wcześniej wyparzonych słoików. Sałatkę w słoikach delikatnie ugniatam i pozostawiam około 2 centymetrów wolnego miejsca od wieczka. Pozostałą zalewę z sokiem rozlewam po równo do słoików. Brzeg słoika dokładnie wycieram i mocno zakręcam wieczko.
Pasteryzacja: Tak przygotowane słoiki będę pasteryzowała, pasteryzację możemy przeprowadzić na mokro w garnku lub na sucho w piekarniku, a nawet w zmywarce. Słoiki wstawiam do garnka wyłożonego ściereczką, oddzielam je między sobą drugą ściereczka i zalewam wodą do wysokości około 3/4 wysokości słoika. Garnek stawiam na gazie i gdy woda się zagotuje, zmniejszam płomień i pasteryzuję około 20-25 minut, w zależności od wielkości słoika. Następnie wyjmuję słoiki, ustawiam do góry dnem na ściereczce, nakrywam drugą ściereczką i pozostawiam do wystudzenia. Tak przygotowane słoiki przechowuję w chłodnym i ciemnym miejscu, na przykład w piwnicy. Życzę udanych przetworów i smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa