Do góry

Przetwory Przepis na:

Buraczki z papryką

Buraczki z papryką

Autor:

Przepisów i artykułów: 2119 Ocena: 47364

Dodano:

Odsłon: 13998

Kolejna propozycja na zimowe buraczki.

Składniki

  • 5 kg buraków
  • 1 kg czerwonej papryki
  • 4 duże cebule
  • 200 ml octu
  • 250 g cukru
  • 250 ml oleju
  • 2 łyżki soli
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Buraki czyścimy, każdy z osobna owijamy folią aluminiową, pieczemy ok. 1 godz (jak większe to dłużej) w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C. Następnie studzimy, obieramy i ścieramy na dużych oczkach.
    Papryki i cebule kroimy w kostkę, sparzamy.
    Ocet, olej, cukier i sól dodajemy do buraków, papryki i cebuli, dokładnie mieszamy i przekładamy do słoików, zakręcamy. Słoiki przekładamy do nagrzanego do 100°C piekarnika, zapiekamy 25 min, po czym wyłączamy i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń