Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chrupiące i pełne smaku ogórki korniszony, które idealnie sprawdzą się jako dodatek do wszelkiego rodzaju potraw mięsnych, sałatek oraz kanapek, a także jako smakowita przekąska w ciągu dnia.
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2296
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 174
U mnie skrawki nazywają "Bigosowka" wystarczy wam fasola 2 cebulę i około kil...
Odsłon: 150
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2296
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 174
U mnie skrawki nazywają "Bigosowka" wystarczy wam fasola 2 cebulę i około kil...
Odsłon: 150
Składniki
Ogórki dokładnie umyć w zimnej wodzie, następnie przełożyć do dużej miski, zalać świeżą zimną wodą i odstawić na ok. 2 godziny. Czosnek obrać i podzielić na ząbki. Chrzan obrać, opłukać w zimnej wodzie i pokroić. Koperek również umyć i osuszyć.
PRZYGOTOWAĆ ZALEWĘ: Do garnka wlać 4 szklanki wody, 1 szklankę octu, dodać 3 łyżki cukru, 1,5 łyżki soli i zagotować. Odstawić do lekkiego przestygnięcia.
W międzyczasie do każdego słoika wrzucić koper, ułożyć ogórki, a pomiędzy nie wkładać pokrojony chrzan, ząbki czosnku oraz 3-4 listki laurowe. Następnie wsypać 1/2 łyżeczki gorczycy, 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu, 6-7 ziarenek ziela angielskiego.
Każdy słoik zalać ciepłą zalewą i mocno zakręcić. Pasteryzować na małym ogniu ok. 15-20 minut. Po pasteryzacji słoiki odstawić do góry dnem, przykryć ściereczką i zostawić do ostygnięcia. (lub pozostawić do ostygnięcia w garnku przykrytym pokrywką) Gotowe ogórki korniszony przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. Smacznego!