Do góry

Przetwory Przepis na:

Chrupiące ogórki konserwowe, jak u mamy

Chrupiące ogórki konserwowe, jak u mamy

Autor:

Przepisów i artykułów: 69 Ocena: 1223

Dodano:

Odsłon: 222

Przepisów na ogórki konserwowe jest na smakerze co najmniej kilka. Dlaczego więc dodaję kolejny? Po pierwsze robię ogórki według tego przepisu od lat. I nigdy nie zdarzyło się, że nie wyszły lub nie były twarde i chrupiące. Po drugie: przepis jest bardzo prosty. Po trzecie: spróbujcie sami… Robimy?

Składniki

  • ogórki gruntowe (ilość dowolna)
  • gorczyca
  • pieprz czarny ziarnisty
  • ziele angielskie
  • czosnek
  • koper
  • korzeń chrzanu
  • marchewka
  • cukier
  • sól
  • ocet spirytusowy 10%
  • woda
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Chrupiące ogórki konserwowe, jak u mamy

Przygotowanie

  1. Ogórki myjemy. Mogą się też pomoczyć trochę w zimnej wodzie. Obieramy marchewkę i kroimy w półplasterki. Później tyle ząbków czosnku ile będzie słoików i każdy dzielimy na cztery. Korzeń chrzanu obieramy i kroimy na mniejsze słupki. Ilościowo powinno być go trochę więcej niż czosnku.

  2. Do słoików wkładamy bardzo ciasno ogórki. Następnie do każdego słoika wsypujemy po odrobinie przypraw: szczyptę gorczycy (tu ostrożnie, bo jak przesadzimy to ogórki mogą być gorzkie), 4-5 ziarenek pieprzu, 2-3 kulki ziela angielskiego, kilka kawałków marchewki, ząbek czosnku (ten podzielony na cztery), kilka słupków chrzanu i baldach kopru.

    Kolejnym krokiem jest dodanie do każdego słoika (o standardowej wielkości 0,9 litra) 1 łyżeczki od herbaty cukru i ¾ łyżeczki soli. Jeśli mamy mniejsze lub większe słoiki, to nieznacznie korygujemy ilość soli i cukru.

  3. Robimy zalewę w proporcjach 1 szklanka octu na 3 szklanki wody. Oczywiście robimy jej tyle, żeby starczyło na wszystkie słoiki. Zagotowujemy. Gorącą zalewamy ogórki. Zakręcamy. Pasteryzujemy.
    Od momentu zagotowania wody nie dłużej niż 4 – 5 minut!!!

    Po wyjęciu z garnka stawiamy do góry dnem i zostawiamy na kilka godzin. Powinny "zassać" nakrętkę. Ju niedługo będą idealne do spożycia.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń