Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mój przepis jest Klasyk Minimum. Co odważniejsi mają tu pole do popisu i modyfikacji z użyciem różnorakich bonusów: liści dębu, porzeczki, wiśni czy innych potpourri.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 410
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 758
W ten sposób ugotowane jajka nie będą mieć zielonkawej obwódki na żółtku, no...
Odsłon: 365
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 410
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 758
W ten sposób ugotowane jajka nie będą mieć zielonkawej obwódki na żółtku, no...
Odsłon: 365
Składniki
Podstawa całego sukcesu ogórków małosolnych jest dobra zalewa! Zapewnia chrupiące, pachnące, aromatyczne ogórki. Dodatki (oprócz tych podstawowych: koper, chrzan, czosnek, gorczyca) mogą być wedle uznania. Koneserzy korzystają jeszcze z liści dębu, porzeczki, wiśni czy innych potpourri. Mój przepis jest Klasyk Minimum.
Wodę przegotować, we wrzątku rozpuścić sól. Wodzie pozwolić lekko ostygnąć, ale tak by nadal mocno gorącą zalewać ogórki. Ogórki wyszorować starannie szczoteczką pod zimną wodą. Na dnie kamionkowego naczynia położyć duży liść chrzanu.
Na to ułożyć 2/3 wiązki świeżego kopru - może być wraz z łodygami. Jeśli używamy stary, suszony koper, wtedy bez łodyg.
Na zieleninie poukładać ogórki, najlepiej pionowo jeden obok drugiego i dość ścisło. Dla szybszego przekiszenia można im lekko poucinać czubki. Ja akurat tego nie stosuję, bo lubię jak ogórki powoli dochodzą do siebie, takie lekko przekiszone najlepiej mi smakują.
Pomiędzy ogórki powkładać korzeń chrzanu - przekrojony na pół - oraz ząbki czosnku - obrane, zmiażdżone nożem i przekrojone na pół. Jeżeli czosnek jest młody, nie obierać, w świeżej skórce mnóstwo smaku!). Zasypać gorczycą, wrzucić liść laurowy i ziele angielskie
Na wierzch ułożyć pozostałą 1/3 wiązki kopru i liść chrzanu. Zalać mocno gorącą zalewą!!! - tylko taka gwarantuje chrupkość przysmaku, dodatkowo przyspiesza kiszenie.
Naczynie kamionkowe przykryć talerzykiem i obciążyć kamieniem lub innym ciężkim narzędziem - u mnie słoik litrowy wypełniony wodą. Odstawić na 2-5 dni w niezbyt nasłonecznione miejsce. Jeśli kuchnia jest bardzo słoneczna, a naczynie do kiszenia przezroczyste, można całość przykryć ściereczką.
Czas kiszenia zależy od wielkości ogórków, temperatury panującej w pomieszczeniu oraz osobistych smaków i preferencji: # upały + małe ogóreczki + preferowanie lekko ukiszonych = można wybierać z kamionki już następnego dnia # duże ogórasy = ćwiczenie na cierpliwość, bo gotowe będą dopiero po minimum 3 dniach, a w międzyczasie jak pachną!!! Nic tylko kisić!