Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeden z najprostszych przepisów na cukinię do słoików. Sprawdzi się w roli sałatki obiadowej lub dodatku do kanapek. Niewiele pracy, a smak zachwyca. Doskonały sposób na wykorzystanie nadmiaru cukinii i zachowanie smaku tego cudownego warzywa na długie, zimowe miesiące.
Polecam. Dobry farsz z sera i pieczonych ziemniaków. Ciasto na pierogi najl...
Odsłon: 618
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 460
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 649
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 11
Polecam. Dobry farsz z sera i pieczonych ziemniaków. Ciasto na pierogi najl...
Odsłon: 618
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 460
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 649
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 11
Składniki
Cukinię dokładnie umyj i pokrój na plastry o grubości około 5 mm.
Czosnek obierz z łupin. Koper opłucz pod bieżącą wodą.
Do słoików włóż cukinię. Do każdego z nich dodaj po gałązce kopru, jednym ząbku czosnku, jednym liściu laurowym i dwóch ziarenkach ziela angielskiego.
W garnku przygotuj zalewę. Wlej wodę, ocet, dodaj sól i cukier. Składniki zagotuj. Gorącą zalewą zalej słoiki z cukinią. Na koniec dodaj po łyżce oleju. Słoiki szczelnie zakręć i zapasteryzuj (gotuj przez około 10-15 minut w garnku z wrzącą wodą).
Zapasteryzowane słoiki ustaw na blacie kuchennym do góry dnem. Pozostaw do wystudzenia. Cukinię w słoikach znieś do spiżarni. Przechowuj nawet do kilkunastu miesięcy w chłodnym miejscu.