Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cukinia jak ananas jest najlepszym pomysłem, gdy masz nadmiar cukinii oraz pustych słoików w kuchennej szafce. Cukinia w takiej formie do złudzenia przypomina tropikalny owoc, jest słodka, soczysta i chrupiąca. Możesz użyć cukinii o każdej wielkości, ale lepiej wybierz młode warzywa, które nie są tak gąbczaste i zawierają mniej nasion. Cukinię jak ananas wykorzystasz do dekoracji babeczek czy deserów, jako nadzienie do ciasta lub do sosu z kurczakiem i ryżem w orientalnym stylu.
Jestem pewna, że czegoś takiego nie próbowaliście. ;) Przysmak wigilijny to c...
Odsłon: 295
Nie wyobrażamy sobie świąt bez wyjątkowo aromatycznej i intensywnej w smaku g...
Odsłon: 52531
Idealne ciasto nie tylko na święta. Prosty i szybki piernik według przepisu m...
Odsłon: 526
Przepis na ten makowiec jest b. prosty, nieskomplikowany , a makowiec pyszny....
Odsłon: 188
Jestem pewna, że czegoś takiego nie próbowaliście. ;) Przysmak wigilijny to c...
Odsłon: 295
Nie wyobrażamy sobie świąt bez wyjątkowo aromatycznej i intensywnej w smaku g...
Odsłon: 52531
Idealne ciasto nie tylko na święta. Prosty i szybki piernik według przepisu m...
Odsłon: 526
Przepis na ten makowiec jest b. prosty, nieskomplikowany , a makowiec pyszny....
Odsłon: 188
Składniki
Obierz cukinie, wykrój z niej gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Jeśli cukinie są bardzo młode zazwyczaj nie zawierają nasionek.
Do garnka wlej sok ananasowy, sok z cytryny, cukier, goździki i wanilię. Podgrzewając mieszaj, by cukier się rozpuścił i doprowadź do wrzenia. Najlepszy do tego celu jest czysty sok z ananasa, ale możesz też użyć syropu z ananasa z puszki lub nawet zwykłej wody. Cukinia będzie wtedy słodka i soczysta, ale będzie miała mniej tropikalny smak.
Do garnka ze słodkim sokiem wrzuć cukinię, przykryj pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut. Cukinia odda swój sok, przez co płynu będzie znacznie więcej.
Gorącą cukinią wraz z ananasowym syropem napełniaj słoiki i mocno zakręcaj. Odwróć do góry dnem do przestygnięcia. Jeśli chcesz przedłużyć trwałość cukinii, pasteryzuj słoiki około 7-10 minut od momentu wrzenia wody. Przechowuj w domowej spiżarni.