Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cukinia to fantastyczne warzywo. Cukinia zapakowana do słoików przywoła lato w środku zimy. Można ją zrobić na różne sposoby. Na wytrawnie, na słodko. Może być to ketchup i może być to dżem. Można też zrobić tak, żeby była jak ananas. Taką cukinię później można wykorzystać do deserów, do ciast, do sałatek. Jest pyszna.
Włoski klasyk, który jak mawiają został wymyślony przez prostytutki, żeby wab...
Odsłon: 659
Delikatne kawałki z polędwiczek kurczaka w panierce z bułki tartej i płatków...
Odsłon: 2584
Przepis dnia
Makaron z cukinią, suszonymi pomidorami i chrupiącym boczkiem - pomysł na szy...
Odsłon: 1248
Schab gotowany w aromatycznym bulionie z dużą ilością ziół to propozycja dla...
Odsłon: 2323
Włoski klasyk, który jak mawiają został wymyślony przez prostytutki, żeby wab...
Odsłon: 659
Delikatne kawałki z polędwiczek kurczaka w panierce z bułki tartej i płatków...
Odsłon: 2584
Przepis dnia
Makaron z cukinią, suszonymi pomidorami i chrupiącym boczkiem - pomysł na szy...
Odsłon: 1248
Schab gotowany w aromatycznym bulionie z dużą ilością ziół to propozycja dla...
Odsłon: 2323
Składniki
Cukinię obrać i pokroić w plastry ok. 1cm. Przy pomocy okrągłej foremki powycinać środki z pestkami. Każdy plaster pokroić na 8 części, tak, żeby kształtem przypominały pokrojone kawałki ananasa. Do przegotowanej, wystudzonej wody dodać kwasek cytrynowy i włożyć pokrojone kawałki cukinii. Pozostawić do następnego dnia. Wyjąć z zalewy kawałki cukinii. Zalewę zagotować z cukrem, pokrojonymi na 4 części plastrami ananasa, cynamonem, kurkumą, goździkami. Do gotującego się wywaru dodać kawałki cukinii i gotować ok. 5-7 min. Cukinia musi stać się szklista. Gorącą cukinię przekładać do wyparzonych słoików. Do każdego słoika włożyć kawałki ananasa, goździki. Pozalewać wywarem. Słoiki pozamykać przykrywkami ( wcześniej też wyparzonymi ). Słoiki przełożyć do garnka wyłożonego ściereczką. Nalać wody prawie pod wieczka. Woda powinna być w zbliżonej temperaturze do temperatury słoików, bo inaczej popękają. Gotować ok. 5 min od zagotowania się wody. Pozostawić w garnku do wystudzenia. Gotowe, można schować do spiżarni. Smacznego.