Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cukinia to fantastyczne warzywo. Cukinia zapakowana do słoików przywoła lato w środku zimy. Można ją zrobić na różne sposoby. Na wytrawnie, na słodko. Może być to ketchup i może być to dżem. Można też zrobić tak, żeby była jak ananas. Taką cukinię później można wykorzystać do deserów, do ciast, do sałatek. Jest pyszna.
W czasach przed maszynkami do mielenia, wszystkie kotlety były ręcznie siekan...
Odsłon: 2371
Prosta , szybka i smaczna sałatka, którą możemy podać jako dodatek do obiadu...
Odsłon: 136
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 5780
W czasach przed maszynkami do mielenia, wszystkie kotlety były ręcznie siekan...
Odsłon: 2371
Prosta , szybka i smaczna sałatka, którą możemy podać jako dodatek do obiadu...
Odsłon: 136
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 5780
Składniki
Cukinię obrać i pokroić w plastry ok. 1cm. Przy pomocy okrągłej foremki powycinać środki z pestkami. Każdy plaster pokroić na 8 części, tak, żeby kształtem przypominały pokrojone kawałki ananasa. Do przegotowanej, wystudzonej wody dodać kwasek cytrynowy i włożyć pokrojone kawałki cukinii. Pozostawić do następnego dnia. Wyjąć z zalewy kawałki cukinii. Zalewę zagotować z cukrem, pokrojonymi na 4 części plastrami ananasa, cynamonem, kurkumą, goździkami. Do gotującego się wywaru dodać kawałki cukinii i gotować ok. 5-7 min. Cukinia musi stać się szklista. Gorącą cukinię przekładać do wyparzonych słoików. Do każdego słoika włożyć kawałki ananasa, goździki. Pozalewać wywarem. Słoiki pozamykać przykrywkami ( wcześniej też wyparzonymi ). Słoiki przełożyć do garnka wyłożonego ściereczką. Nalać wody prawie pod wieczka. Woda powinna być w zbliżonej temperaturze do temperatury słoików, bo inaczej popękają. Gotować ok. 5 min od zagotowania się wody. Pozostawić w garnku do wystudzenia. Gotowe, można schować do spiżarni. Smacznego.