Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cukinia na kwaśno jest na tyle uniwersalna, że możesz ją przygotować nawet tuż przed grillem czy obiadem. Dobrze też smakuje po zapasteryzowaniu w słoikach. Kwaśny posmak octu przełamany jest cukrem i papryką słodką mieloną.
Przepis na zdrowe pieczone pulpeciki, które zrobiłam z myślą o sobie i niemow...
Odsłon: 58
Idealne danie sezonowe, czyli sałatka ze szparagów i truskawek, jest soczysta...
Odsłon: 36
Ten wspaniały chlebek pojawił się w moim menu juz pięć lat temu. Na moim kana...
Odsłon: 9290
Przepis na zdrowe pieczone pulpeciki, które zrobiłam z myślą o sobie i niemow...
Odsłon: 58
Idealne danie sezonowe, czyli sałatka ze szparagów i truskawek, jest soczysta...
Odsłon: 36
Ten wspaniały chlebek pojawił się w moim menu juz pięć lat temu. Na moim kana...
Odsłon: 9290
Składniki
Cukinię umyj i pokrój w cienkie plastry. Paprykę czerwoną umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój na małe kawałki. Cebulę obierz i pokrój w cienkie paski.
Do każdego wyparzonego słoika włóż po pół łyżeczki gorczycy, 1 liść laurowy i 1 ziele angielskie. Następnie wkładaj warstwami pokrojoną cukinię, paprykę i cebulę, lekko dociskając, aby składniki dobrze się ułożyły w słoikach.
Przygotuj zalewę: w garnku zagotuj wodę z octem, cukrem, kurkumą, papryką słodką mieloną i solą. Gotuj, mieszając, aż cukier i sól całkowicie się rozpuszczą.
Gorącą zalewą zalej warzywa w słoikach, pozostawiając około 1 cm wolnej przestrzeni od góry słoika. Zakręć słoiki szczelnie wyparzonymi nakrętkami. Teraz możesz je zapasteryzować albo przełożyć do lodówki.