Do góry

Przetwory Przepis na:

Cukinia na zimę

Cukinia na zimę

Autor:

Przepisów i artykułów: 36 Ocena: 210

Dodano:

Odsłon: 4058

Słodko - winna sałatka do słoików z cukinii. Można spożywać na zimno i na gorąco.

Składniki

  • 3 kg pokrojonej w grube kawałki cukinii
  • 1 szklanka miodu naturalnego
  • 1 szklanka oleju
  • 1/2 szklanki octu owocowego (u mnie domowy)
  • 500 g koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • garść suszonego czosnku niedźwiedziego
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Cukinia na zimę

Przygotowanie

  1. Kawałki cukinii umieszczam w dużym garnku z grubym dnem. Ja pokroiłam w robocie kuchennym tarczą do frytek. Dodaję resztę składników oprócz suszonego czosnku niedźwiedziego dokładnie mieszam. Pozostawiam na 3 godziny.

  2. Po 3 godzinach stawiam na ogniu i doprowadzam do zagotowania. Mieszając gotuję na średnim ogniu 40 minut.

  3. Po 40 minutach dodaję czosnek niedźwiedzi, mieszam, próbuję do smaku i jeszcze gotuję 5 minut. Gorącą sałatkę nakładam do wyparzonych słoików, zakręcam, odwracam do góry dnem, przykrywam grubym ręcznikiem i pozostawiam do ostudzenia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń