Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Podobnie jak w pomidory moi Rodzice zaopatrzyli mnie również w sporą dawkę cukinii i to na dodatek sporych okazów. Dlatego ich smak postanowiłam zamknąć w słoiku, aby cieszyć się nim w zimowe dni. Trochę poszukałam i znalazłam w internecie pomysł na dzisiejszy przepis. Oczywiście trochę modyfikując zabrałam się ostro do pracy. Muszę przyznać, że sałatka wyszła na prawdę dobrze. Sprawdziliśmy ją na ostatnim rodzinnym niedzielnym obiedzie. Zapraszam :)
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 312
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 717
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 734
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 32
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 312
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 717
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 734
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 32
Składniki
Wszystkie warzywa dokładnie umyć. Cukinie, gdy jest duża obrać, a następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach. (W razie potrzeby usunąć pestki). Marchewkę również obrać i pokroić w cienkie plasterki. Cebulę obrać i pokroić w pióra. Papryki oczyścić z gniazd i pokroić w paski. Tak przygotowane warzywa przełożyć do dużego naczynia, zasypać solą, dokładnie wymieszać i zostawić na kilka godzin.
W między czasie przygotować słoiki (ja użyłam 0,5 litrowe). Do każdego umytego słoika wsypać 1 liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego, 4 ziarenka pieprzu czarnego i 1 płaską łyżeczkę gorczycy. Następnie z wcześniej przygotowanych warzyw odcedzamy nadmiar soku i ciasno wkładamy do słoików.
Na sam koniec przygotować zalewę: wodę zagotować z octem, cukrem, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, pieprzem, gorczycą oraz curry. Za pomocą nabierki nalać przygotowaną gorącą zalewę do słoików i mocno zakręcić. Słoiki pasteryzować około 15 minut.
Smacznego :)