Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mój “kolorowy słoik” ma pojemność 5 litrów, a w nim znalazła się cukinia w kiszonce mieszanej. Jest to zbieranina warzyw z dodatkiem jadalnych kwiatów i owoców, które pięknie wyglądają w słoiku i są pyszne jako kiszonka. I wielokrotnie sprawdzone, że smaczne! Taki słój może stanowić wspaniałą ozdobę kuchni czy jadalni, o ile zawartość zdołasz wraz z rodziną spożyć dość szybko. Powiedzmy, że w ciągu miesiąca.
Bardzo smaczny Włoski deser tiramisu. Deser na bazie ubitej śmietany i serka...
Odsłon: 164
Czekolada dubajska to rewelacyjne połączenie Waszej ulubionej czekolady i pys...
Odsłon: 62
Postny barszcz na zakwasie i czerwonym winie o intensywnym kolorze.
Odsłon: 522
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 685
Propozycja na ryż na sypko do potraw chińskich i nie tylko. Tak przygotowany...
Odsłon: 34
Bardzo smaczny Włoski deser tiramisu. Deser na bazie ubitej śmietany i serka...
Odsłon: 164
Czekolada dubajska to rewelacyjne połączenie Waszej ulubionej czekolady i pys...
Odsłon: 62
Postny barszcz na zakwasie i czerwonym winie o intensywnym kolorze.
Odsłon: 522
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 685
Propozycja na ryż na sypko do potraw chińskich i nie tylko. Tak przygotowany...
Odsłon: 34
Składniki
Cukiniom w obu kolorach odetnij końce i odrzuć je, a owoce przekrój wzdłuż na ćwiartki i potem w 1-1,5 centymetrowe plastry.
Marchewki umyj i bez obierania pokrój w słupki wygodnej wielkości.
Kalafiora podziel na różyczki.
Papryki oczyść z ogonków i nasion, pokrój w zgrabne kawałki.
Owoce winogrona oddziel od szypułek.
Przygotuj wszystkie liście, łodygi, zioła i kwiaty – umyj je w razie potrzeby (ja kwiatów nie myłam, resztę tak).
Przygotuj zalewę do kiszenia – na słój 5-litrowy potrzeba 2-2,5 litra solanki (zależnie od tego, jak ciasno zdołasz ułożyć składniki w słoju).
Wszystkie warzywa, owoce, kwiaty i przyprawy ułóż ładnie w słoju, przykłady widzisz na zdjęciach. Ale i artystyczny misz-masz ma swój urok, więc możesz wymieszać składniki w dowolny sposób. Zalej wszystko chłodną solanką, słoik zamknij i postaw na talerzu lub tacy – na wypadek wycieku solanki podczas burzliwej fermentacji.
Cukinia w kiszonce mieszanej będzie gotowa do jedzenia już po 3-4 dniach. Z czasem kiszonka będzie coraz bardziej kwaśna, o ile nie przeniesiesz jej do zimnej piwnicy lub spiżarni.