Do góry

Przetwory Przepis na:

Cukinia w kiszonce “kolorowy słoik”

Cukinia w kiszonce “kolorowy słoik”

Autor:

Przepisów i artykułów: 430 Ocena: 5696

Dodano:

Odsłon: 933

Mój “kolorowy słoik” ma pojemność 5 litrów, a w nim znalazła się cukinia w kiszonce mieszanej. Jest to zbieranina warzyw z dodatkiem jadalnych kwiatów i owoców, które pięknie wyglądają w słoiku i są pyszne jako kiszonka. I wielokrotnie sprawdzone, że smaczne! Taki słój może stanowić wspaniałą ozdobę kuchni czy jadalni, o ile zawartość zdołasz wraz z rodziną spożyć dość szybko. Powiedzmy, że w ciągu miesiąca.

Składniki

  • łodygi kopru wraz z baldachami kwiatów lub nasion
  • liście winorośli
  • pół główki czosnku
  • żółta młoda cukinia
  • kilka młodych marchewek
  • zielona młoda cukinia
  • różyczki kalafiora
  • kilka czerwonych papryk (słodkich)
  • kilkanaście kulek winogrona deserowego
  • tu i tam kilka jadalnych kwiatów – aksamitki i cynie (dla ozdoby i smaku)
  • chłodna solanka przygotowana z 35 g soli kamiennej i 5 g chlorku wapnia na każdy litr wody użytej do zalania składników w słoju
  • opcjonalnie do kiszonki możesz dodać dowolne zioła, ostrą papryczkę, ogórki, kalarepę, brokuł, seler naciowy, dowolne owoce itp.
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Cukinia w kiszonce “kolorowy słoik”

Przygotowanie

  1. Cukiniom w obu kolorach odetnij końce i odrzuć je, a owoce przekrój wzdłuż na ćwiartki i potem w 1-1,5 centymetrowe plastry.

  2. Marchewki umyj i bez obierania pokrój w słupki wygodnej wielkości.

  3. Kalafiora podziel na różyczki.

  4. Papryki oczyść z ogonków i nasion, pokrój w zgrabne kawałki.

  5. Owoce winogrona oddziel od szypułek.

  6. Przygotuj wszystkie liście, łodygi, zioła i kwiaty – umyj je w razie potrzeby (ja kwiatów nie myłam, resztę tak).

  7. Przygotuj zalewę do kiszenia – na słój 5-litrowy potrzeba 2-2,5 litra solanki (zależnie od tego, jak ciasno zdołasz ułożyć składniki w słoju).

  8. Wszystkie warzywa, owoce, kwiaty i przyprawy ułóż ładnie w słoju, przykłady widzisz na zdjęciach. Ale i artystyczny misz-masz ma swój urok, więc możesz wymieszać składniki w dowolny sposób. Zalej wszystko chłodną solanką, słoik zamknij i postaw na talerzu lub tacy – na wypadek wycieku solanki podczas burzliwej fermentacji.

  9. Cukinia w kiszonce mieszanej będzie gotowa do jedzenia już po 3-4 dniach. Z czasem kiszonka będzie coraz bardziej kwaśna, o ile nie przeniesiesz jej do zimnej piwnicy lub spiżarni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

FoodSafari 06 września Ślicznie się prezentuje ta kiszonka. Również robię takie kolorowe kiszonki, ale nie dodawałam jadalnych kwiatów do kiszenia. Super pomysł. Muszę wypróbować przy najbliższej okazji.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń