Do góry

Przetwory Przepis na:

Cukinia w słodko-ostrej zalewie

Cukinia w słodko-ostrej zalewie

Autor:

Przepisów i artykułów: 606 Ocena: 4796

Dodano:

Odsłon: 2411

Cukinia na zimę w słodko-ostrej zalewie. Doskonała do dań mięsnych lub kanapek.

Składniki

  • cukinia
  • zalewa:
  • ocet 10% 1 szklanka
  • woda 4 szklanki
  • cukier 40 dag
  • słodka papryka mielona 1 łyżeczka kopiasta
  • harissa 1 łyżeczka płaska
  • curry 1 łyżka
  • gorczyca 2 łyżki
  • pieprz mielony 1 łyżeczka płaska
  • sól 1 łyżeczka
  • czosnek po 1 ząbku do każdego słoika
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Cukinia w słodko-ostrej zalewie

Przygotowanie

  1. Z wody, octu i przypraw zagotowujemy zalewę i odstawiamy do przestygnięcia.
    Cukinię obieramy ze skórki i kroimy wzdłuż na ćwiartki. Jeśli cukinia jest przerośnięta wykrawamy gniazdo nasienne.
    Czosnek obieramy, kroimy na plastry i wrzucamy na dno słoików /po 1 ząbku na słoik/. Następnie układamy pokrojoną w słupki cukinię. Zalewamy przestygniętą zalewą, słoiki zakręcamy i pasteryzujemy 10-12 min. Odstawiamy do góry dnem do wystygnięcia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń