Do góry

Przetwory Przepis na:

Cukiniowy dżemik

Cukiniowy dżemik

Autor:

Przepisów i artykułów: 106 Ocena: 706

Dodano:

Odsłon: 1788

Dżem cukiniowy jest bardzo smaczny. Nadaje się do smarowania chlebka i bułeczek. Można też piec ciasteczka z jego dodatkiem.
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. · Umyć i obrać cukinię, wydrążyć gniazda nasienne.
    · Pokroić cukinię na średnią kostkę (waga cukini podana jest już po pokrojeniu w kostkę).
    · Włożyć cukinię do garnka z grubym dnem i wlać wodę.
    · Smażyć cukinię do momentu rozpadnięcia się całych kostek.
    · Następnie wlać do cukini sok z jednej cytryny i dalej smażyć.
    · Kiedy masa trochę zgęstnieje dodać cukier i ponownie smażyć.
    · Gdy masa będzie już gęsta to należy wkładać ją do wyparzonych słoików, mocno zakręcić i pasteryzować.
    · Smacznego !!!

    Taki cukiniowy dżem nadaje się do chleba lub bułki na śniadanie, można też wykorzystać do ciasteczek francuskich.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń