Do góry

Przetwory Przepis na:

ćwikła

ćwikła

Autor:

Przepisów i artykułów: 65 Ocena: 438

Dodano:

Odsłon: 103

najlepszy dodatek do mięs i pasztetów

Składniki

  • buraczki ćwikłowe - 1 kg
  • korzeń chrzanu - 150-200 g
  • cukier - 4-5 łyżek
  • ocet lub sok z cytryny - 5-6 łyżek
  • sól
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
ćwikła

Przygotowanie

  1. Buraczki ugotować w mundurkach, wystudzić.

  2. Chrzan i buraczki obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach. Dokładnie wymieszać, doprawić cukrem, octem lub sokiem z cytryny i solą. Ilość dodanego cukru i octu zależy od słodkości buraczków i oczywiście od naszego gustu.

  3. Ćwikłę nakładać do słoiczków. Można ją przechowywać w lodówce lub zapasteryzować (10-15 minut).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń