Do góry

Przetwory Przepis na:

Czarne porzeczki w cukrze na przeziębienie

Czarne porzeczki w cukrze na przeziębienie

Autor:

Przepisów i artykułów: 68 Ocena: 489

Dodano:

Odsłon: 46080

Polecam przepis na czarne porzeczki w cukrze na przeziębienie. Zachęcam do przygotowania, banalnie prosta receptura. Porzeczki w taki sposób przygotowane są rewelacyjne na przeziębienie. W moim przypadku sprawdziły się podczas przeziębienia w czasie mojej ciąży. Wystarczy rozpuścić w letniej wodzie, dodać do herbaty. Idealne do deserów typu budyń, kisiel, kaszka. Dużo witaminy C i samo zdrowie :-)

Składniki

  • 5 kg czarnych porzeczek
  • cukier kryształ (do każdego słoika daję 3 łyżki cukru)
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Czarne porzeczki w cukrze na przeziębienie

Przygotowanie

  1. Porzeczki obrać, umyć i odcedzić na sitku. Przygotować duży garnek lub kociołek. Spód kociołka wyłożyć nakrętkami i na nich ustawić słoiki. Porzeczki wrzucić do słoików tak do 3/4 wysokości. U mnie słoiki o pojemności 250 ml.

  2. Wsypać cukier i ponownie dopełnić słoiki porzeczkami. Dopasować nakrętki, zamknąć słoiki, ułożyć je w kociołku i wlać wodę do 3/4 wysokości słoików. Gotować 15 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie słoiki wyłożyć z kociołka, gorące układać do góry nogami, poczekać aż ostygną, gotowe!

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń