Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To idealny dodatek do kanapek, tostów, gofrów, deserów, wypieków, naleśników czy ciast. Niezwykle aromatyczna dzięki dodatkowi cynamonu i głęboka w smaku dzięki czekoladzie.
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1386
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 50
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1331
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 247
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1386
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 50
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1331
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 247
Składniki
Śliwki umyć, osuszyć i pozbawić pestek. Połówki śliwek zalać 4 łyżkami wody, dodać laskę cynamonu. Gotować (bez przykrycia) na bardzo małym gazie przez ok. 1 godzinę, aż odparuje większa ilość wody.
Co jakiś czas przemieszać. Usunąć laskę cynamonu, a śliwki zblendować na gładko. Dodać cukier, cukier waniliowy i gotować, często mieszając przez ok. 45 minut. Po tym czasie dodać kakao i gotować kolejne 15 minut, cały czas mieszając.
Dodać połamaną czekoladę i gotować krótko do rozpuszczenia. Gęstą czekośliwkę przelewać do czystych, wyparzonych i suchych słoików i mocno zakręcić. Odwrócić do góry dnem i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Rady: Jeśli śliwki są większe, można pokroić je na mniejsze kawałki. Śliwek nie trzeba blendować, ale jeśli preferujecie bardziej gładką konsystencję bez wyczuwalnych skórek, warto to zrobić. Czas smażenia czekodżemu ze śliwek zależy od soczystości owoców. Czekośliwkę możecie też pasteryzować, jeśli planujecie przechować ją dłużej. Słoiki należy gotować ok. 20 minut.