Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Przetwory
  • Domowa kapusta kiszona
  • Przetwory
  • Przepis na

Domowa kapusta kiszona

19.09.2024 Odsłon: 6627
5.0 (8 oceny)
Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Czas gotowania
do 15 min
15 min
Liczba porcji
> 6 osób
>6 os.
kulinarneprzygody
kulinarneprzygody

Kapusta kiszona w słoiku

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

smaker
smaker
Dania główne

Klopsiki po cygańsku

Dania główne Klopsiki po cygańsku

Klopsiki po cygańsku różnią się od klasycznych sosem, w którym znajduje się m...

  • Polska
  • Buliony
  • Warzywa
  • Papryka
  • Jajka
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Majeranek
  • Bułki

Odsłon: 3264

do 30 min 30 min
3
smaker
smaker
Ciasta

Ciasto Biała Góra

Ciasta Ciasto Biała Góra

Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...

  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta

Odsłon: 119263

do 60 min 60 min
138
smaker
smaker
Dania główne

Kurczak w sosie tymiankowym

Dania główne Kurczak w sosie tymiankowym

Kurczak w sosie tymiankowym to eleganckie, a zarazem proste danie, które zach...

  • Polska
  • Buliony
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Tymianek

Odsłon: 6334

do 30 min 30 min
8
izaa_a
izaa_a
Zupy

prosta zupa grzybowa

Zupy prosta zupa grzybowa

kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...

  • Boże Narodzenie
  • Polska
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Buliony
  • Makaron
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Rozmaryn
  • Tymianek
  • Makarony
  • Makaronowe

Odsłon: 8932

do 15 min 15 min
14
GREGORHSPEED
GREGORHSPEED
Zupy

Żmudzka zupa z gęsi

Zupy Żmudzka zupa z gęsi

Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...

  • Polska
  • Kasze i ryż
  • Warzywa
  • Owoce
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Gęś
  • Grzyby
  • Prawdziwki
  • Przyprawy

Odsłon: 3218

do 15 min 15 min
6
wałek
wałek
Sałatki

Wielka micha sałatki hawajskiej

Sałatki Wielka micha sałatki hawajskiej

Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Grill
  • Polska
  • Śródziemnomorska
  • Ryż
  • Makaron
  • Ryżowy
  • Warzywa
  • Kukurydza
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Makarony
  • Makaronowe

Odsłon: 3085

do 30 min 30 min
8
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

smaker
smaker
Dania główne

Klopsiki po cygańsku

Dania główne Klopsiki po cygańsku

Klopsiki po cygańsku różnią się od klasycznych sosem, w którym znajduje się m...

  • Polska
  • Buliony
  • Warzywa
  • Papryka
  • Jajka
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Majeranek
  • Bułki

Odsłon: 3264

do 30 min 30 min
3
smaker
smaker
Ciasta

Ciasto Biała Góra

Ciasta Ciasto Biała Góra

Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...

  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta

Odsłon: 119263

do 60 min 60 min
138
smaker
smaker
Dania główne

Kurczak w sosie tymiankowym

Dania główne Kurczak w sosie tymiankowym

Kurczak w sosie tymiankowym to eleganckie, a zarazem proste danie, które zach...

  • Polska
  • Buliony
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Tymianek

Odsłon: 6334

do 30 min 30 min
8
izaa_a
izaa_a
Zupy

prosta zupa grzybowa

Zupy prosta zupa grzybowa

kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...

  • Boże Narodzenie
  • Polska
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Buliony
  • Makaron
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Rozmaryn
  • Tymianek
  • Makarony
  • Makaronowe

Odsłon: 8932

do 15 min 15 min
14
GREGORHSPEED
GREGORHSPEED
Zupy

Żmudzka zupa z gęsi

Zupy Żmudzka zupa z gęsi

Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...

  • Polska
  • Kasze i ryż
  • Warzywa
  • Owoce
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Gęś
  • Grzyby
  • Prawdziwki
  • Przyprawy

Odsłon: 3218

do 15 min 15 min
6
wałek
wałek
Sałatki

Wielka micha sałatki hawajskiej

Sałatki Wielka micha sałatki hawajskiej

Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Grill
  • Polska
  • Śródziemnomorska
  • Ryż
  • Makaron
  • Ryżowy
  • Warzywa
  • Kukurydza
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Makarony
  • Makaronowe

Odsłon: 3085

do 30 min 30 min
8
Smaker
REKLAMA
Smaker
Przetwory
Smaker
Domowa kapusta kiszona
Autor:
kulinarneprzygody
> 60 min
> 6 osób

Składniki

  • Kapusta główka waga ok 3 kg ( waga przed krojeniem)
  • Marchew 2 średnie
  • Sól kamienna niejodowana 50 g
Sposób przygotowania:
1

Kapustę poszatkować, marchew obrać i poszatkować. Całość zasypać solą i ugniatać. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na ok. 5 godzin. Co godzinę powtarzać czynność i wygniatać kapustę, aby puściła dużo soku.

2

Kapusty poszatkować drobno wtedy puści więcej soku i będzie smaczniejsza po ukiszeniu.

3

Po poszatkowaniu waga kapusty wraz z marchewką to 2500 g. Na każdy kilogram kapusty wraz z marchewką potrzebujemy 20 g soli. Na całą porcje dodałam 50 g soli.

4

Po 5 godzinach mam już wystarczająco ilość soku. Pamiętacie, że każda kapusta może być inna i mieć więcej lub mniej soku w sobie.

5

Kapustę przekładamy do słoików. Dodajemy po 2 łyżki kapusty i mocno dociskamy, kapusta jeszcze będzie puszczała sok. Kapusta musi być ciasno włożona do słoików bez wolnych przestrzeni. Dobrze ubita kapusta powinna być na dnie a na wierzchu powinien znajdować się sok z kapusty.

6

Słoik z kapustą i sokiem powinien być wypełniony w ok. 80%. Podczas kiszenia kapusta będzie się podnosić a sok wypływać.

7

Jeśli kapusta nie będzie miała dużo soku przygotuj solankę. Zagotuj 1 l wody, dodaj łyżkę soli 20g i przestudź. Przestudzoną solanką zalać kapustę w słoiki tak, aby była w niej zanurzona.

8

Tak przygotowane słoiki przełożyć do naczynia lub blaszki, aby podczas kiszenia nie rozlewała się woda po kuchni. Przykryć nakrętką i nie dokręcać.

9

Słoiki trzymam pod stołem w kuchni przykryte ściereczką. Kapustę kisimy ok. 7-14 dni w zależności od tego jak kwaśną chcemy mieć kapustę.

10

Raz dziennie przebijam kapustę wkładając trzonek drewnianej łyżki w kilku miejscach słoika dotykająć dna słoika. Dzięki temu kapusta się odgazuje i nie będzie gorzka. Po odgazowaniu drewnianą łyżką docisnąć kapustę, aby była dociśnięta do dna słoika a na górze znajdywał się sok.

11

Po ok. 2-3 dnia kapusta zacznie się podnosić, a sok może wypłynąć na naczynie w którym stoją słoiki. Sok który wyciekł należy wylać i wytrzeć słoiki aby nie wydobywał się nieprzyjemny zapach podczas kiszenia. Jeśli soku wypłynie bardzo dużo i kapusta nie będzie pokryta sokiem przygotować solankę i dolać odrobinę przestudzonej solanki. ( na 1l wody -20 g soli).

12

Po ok. 4-5 dniach kapusta przestanie się podnosić. Po przebiciu drewnianą łyżką będą jeszcze ulatniać się bąbelki. W tym czasie możemy zaprzestać codziennego przebijania kapusty, warto to zrobić jeszcze ostatniego dnia przez włożeniem słoików do lodówki.

13

Kapustę kisimy do momentu, aż będzie odpowiednio kwaśna. Kapusta będzie kisiła się szybciej lub wolniej w zależności od temperatury pomieszczenia w jakim się znajduje.

14

Kapustę kisimy od 7 do 14 dni. Moja kapusta kisiła się 8 dni. Po tym czasie dokręcamy słoiki i wkładamy je do lodówki lub do zimnej piwnicy. Proces kiszenia zatrzymuje się przekładając słoiki w zimne miejsce.

15

Tak przygotowaną kapustę przechowywać ok. 3 miesiące. Kapusta będzie dobra nawet rok, ale po dłuższym czasie robi się mocno kwaśna. Najlepiej robić ja na bieżąco.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki