Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chrupiąca kiszona kapusta wzbogacona smakiem borówki brusznicy.
Borówki nadają się do rożnego rodzaju potraw, ja ich stosuje bardzo często.
Odsłon: 874
Nigdy jeszcze nie piekłem chleba z gotowanymi ziemniakami. Dzisiaj nadszedł c...
Odsłon: 63
Smak tego dania bardzo dobrze pasuje do różnych dodatków typu ryż, kasza lub...
Odsłon: 172
W sezonie truskawkowym pierogi nadziewane świeżymi, słodkimi truskawkami i po...
Odsłon: 144
Pyszna sałatka ziemniaczana z rzodkiewką , ogórkiem i zieloną pietruszką idea...
Odsłon: 1465
Nigdy jeszcze nie piekłem chleba z gotowanymi ziemniakami. Dzisiaj nadszedł c...
Odsłon: 63
Smak tego dania bardzo dobrze pasuje do różnych dodatków typu ryż, kasza lub...
Odsłon: 172
W sezonie truskawkowym pierogi nadziewane świeżymi, słodkimi truskawkami i po...
Odsłon: 144
Pyszna sałatka ziemniaczana z rzodkiewką , ogórkiem i zieloną pietruszką idea...
Odsłon: 1465
Składniki
Usuwamy zewnętrzne liście kapusty i wycinamy głąb ale go nie wyrzucamy. Oczyszczoną kapustę szatkujemy szatkownicą lub w robocie.
Marchew zetrzeć na wiórki. Poszatkowaną kapustę mieszamy z marchwią borówką, solą i cukrem. Mieszając ugniatamy. Pozostawiamy na godzinę by zmiękła i puściła sok.
Kapustę przekładamy do słoika mocno ugniatamy najlepiej drewnianą pałką w ten sposób wyciśniemy sok, który wypłynie na wierzch. Zostawiamy od góry wolne 2 cm. na wierzchu układamy kawałek liścia a na nim głąb (gdy zamkniemy słoiki głąb jeszcze bardziej dociśnie kapustę). Zamykamy słoiki. Napełnione słoiki odstawiamy do zakiszenia w temperaturze pokojowej na 2 dni. Najlepiej słoiki ustawić w misce, bo w pierwszej fazie kiszenia może wypływać sok. Jeśli potrzebujemy kiszonej kapusty szybciej to pozostawiamy ją w temperaturze pokojowej około 10 dni. Jeżeli chcemy by postała dłużej to po dwudniowym zakiszeniu wynosimy ją do chłodnego miejsca.
Porada: Sól soli nierówna, trzeba użyć soli dobrej jakości (dodatkowo niejodowana i bez antyzbrylaczy ).Jeśli ktoś lubi może dodać zamiast marchewki kminek, jałowiec, liść laurowy czyli swoje ulubione przyprawy. Ja robię po kilka słoików jeśli kończy mi się jedna partia to kiszę kolejną i tak mam o każdej porze roku chrupiącą i pachnącą kiszoną kapustę.
Przepisy Przetwory
Przetwory
Nalewka z kwiatów czarnego bzu
Przetwory
Ocet z kwiatów czarnego bzu
Przetwory
Kiszony młody czosnek.
Przetwory
Zalewa na ogórki małosolne
Nalewka z kwiatów czarnego bzu
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 16082
Ocet z kwiatów czarnego bzu
Przygotowanie octu z kwiatów czarnego bzu wcale nie jest trudne. Potrzebne są...
Odsłon: 1410