Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis krótki ale konkretny, muszę skończyć temat przetworów. Buraczki ćwikłowe bardzo zdrowy dodatek do m.in. mięs, kaszy a nawet jajek ugotowanych na twardo. Przydadzą się także na wielkanocny stół. Najlepiej smakują schłodzone.
Niezwykle prosta, szybka sałatka , bo zrobisz ją w ciągu kilkanaście minut, a...
Odsłon: 7
Smaczne danie gotowe w piętnaście minut.
Odsłon: 25
Niezwykle prosta, szybka sałatka , bo zrobisz ją w ciągu kilkanaście minut, a...
Odsłon: 7
Smaczne danie gotowe w piętnaście minut.
Odsłon: 25
Składniki
Buraki dokładnie szorujemy, osuszamy i skrapiamy oliwą lub olejem. Każdy burak z osobna zawijamy szczelnie w folię aluminiową i układamy na blasze do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni C i wstawiamy blachę z burakami. Pieczemy przez 1,5 godziny. Po wyjęciu z piekarnika buraki odkładamy do ostygnięcia. Gdy wystygną obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach (na grubych lub małych oczkach).
Korzeń chrzanu myjemy dokładnie, obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach. Przekładamy na sito i przelewamy wrzątkiem. Gdy ostygną zalewamy sokiem z cytryny.
Ziarna kminku prażymy na suchej patelni, by mocno pachniały. Starty chrzan mieszamy z buraczkami, dodajemy uprażony kminek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przekładamy do słoików, zamykamy i wstawiamy do lodówki. Taka ćwikła najlepiej smakuje po 2-3 dniach.