Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny twaróg zrobimy sami w domu. Potrzebujemy tylko świeżego mleka o zawartości 3,2 %. Ważne by nie było pasteryzowane. Tym razem dodałam 6 kropel podpuszczki ale bez dodatku podpuszczki też nam wyjdzie.
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 99
Wszyscy uwielbiają pierogi. Wykorzystałam mięso wołowe z rosołu i świeże podg...
Odsłon: 3338
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1189
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 99
Wszyscy uwielbiają pierogi. Wykorzystałam mięso wołowe z rosołu i świeże podg...
Odsłon: 3338
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1189
Składniki
Mleko przelewamy do większego garnka z grubym dnem, dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy. Garnek przykrywamy i odstawiamy na 2-3 dni w ciepłe miejsce, by się "zsiadło". Po tym czasie wstawiamy na mały ogień i podgrzewamy do 36-40 stopni. Dodajemy 5-6 kropli podpuszczki. Mieszamy przez 3-4 minuty. Pilnujemy, by zsiadłe mleko nie osiągnęło wyższej temperatury. Zestawiamy z ognia i czekamy aż się ostudzi a skrzepy opadną na dno garnka. Po przestygnięciu-delikatnie wylewamy na sito wyłożone chustą serowarską lub gazą. Sito umieszczamy nad garnkiem, do którego będzie spływać serwatka. Kiedy serwatka ścieknie, związujemy chustę i dociskamy talerzykiem i obciążamy ciężkim przedmiotem (np. słoikiem litrowym wypełnionym wodą). Po dwóch, trzech godzinach mamy pyszny, domowy twaróg.