Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny twaróg zrobimy sami w domu. Potrzebujemy tylko świeżego mleka o zawartości 3,2 %. Ważne by nie było pasteryzowane. Tym razem dodałam 6 kropel podpuszczki ale bez dodatku podpuszczki też nam wyjdzie.
Nieskomplikowany torcik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu (nie licząc cza...
Odsłon: 15
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 14
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21642
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 79
Nieskomplikowany torcik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu (nie licząc cza...
Odsłon: 15
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 14
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21642
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 79
Składniki
Mleko przelewamy do większego garnka z grubym dnem, dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy. Garnek przykrywamy i odstawiamy na 2-3 dni w ciepłe miejsce, by się "zsiadło". Po tym czasie wstawiamy na mały ogień i podgrzewamy do 36-40 stopni. Dodajemy 5-6 kropli podpuszczki. Mieszamy przez 3-4 minuty. Pilnujemy, by zsiadłe mleko nie osiągnęło wyższej temperatury. Zestawiamy z ognia i czekamy aż się ostudzi a skrzepy opadną na dno garnka. Po przestygnięciu-delikatnie wylewamy na sito wyłożone chustą serowarską lub gazą. Sito umieszczamy nad garnkiem, do którego będzie spływać serwatka. Kiedy serwatka ścieknie, związujemy chustę i dociskamy talerzykiem i obciążamy ciężkim przedmiotem (np. słoikiem litrowym wypełnionym wodą). Po dwóch, trzech godzinach mamy pyszny, domowy twaróg.