Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny twaróg zrobimy sami w domu. Potrzebujemy tylko świeżego mleka o zawartości 3,2 %. Ważne by nie było pasteryzowane. Tym razem dodałam 6 kropel podpuszczki ale bez dodatku podpuszczki też nam wyjdzie.
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1183
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2074
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 499
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1183
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2074
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 499
Składniki
Mleko przelewamy do większego garnka z grubym dnem, dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy. Garnek przykrywamy i odstawiamy na 2-3 dni w ciepłe miejsce, by się "zsiadło". Po tym czasie wstawiamy na mały ogień i podgrzewamy do 36-40 stopni. Dodajemy 5-6 kropli podpuszczki. Mieszamy przez 3-4 minuty. Pilnujemy, by zsiadłe mleko nie osiągnęło wyższej temperatury. Zestawiamy z ognia i czekamy aż się ostudzi a skrzepy opadną na dno garnka. Po przestygnięciu-delikatnie wylewamy na sito wyłożone chustą serowarską lub gazą. Sito umieszczamy nad garnkiem, do którego będzie spływać serwatka. Kiedy serwatka ścieknie, związujemy chustę i dociskamy talerzykiem i obciążamy ciężkim przedmiotem (np. słoikiem litrowym wypełnionym wodą). Po dwóch, trzech godzinach mamy pyszny, domowy twaróg.