Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dynia marynowania na słodko-kwaśno to bardzo smaczna przekąska, stanowiącą zdrowa alternatywę dla słodyczy. Może też być wyrazistym, a przy tym bardzo atrakcyjnym wizualnie dodatkiem do dań obiadowych, a także sałatek, kanapek, koreczków. Szczególnie dobrze komponuje się z potrawami mięsnymi.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 933
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4180
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 234
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 756
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3606
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 744
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 933
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4180
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 234
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 756
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3606
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 744
Składniki
Obierz dynie. Usuń z nich pestki wraz z otaczającym je miękiszem. Miąższ pokrój w kostkę o boku około 2 cm. Obgotuj przez około 1 minutę w lekko osolonej wodzie i odcedź.
Przygotuj zalewę z 1 l wody, octu i cukru. Zagotuj wszystkie składniki z dodatkiem przypraw. Do garnka z wrzącą zalewą włóż dynię i gotuj przez około 15 minut na średnim ogniu.
Przygotuj słoiki o łącznej pojemności 2-2,5 l. Wyparz je dokładnie i sprawdź, czy nie są uszkodzone. Nałóż do każdego porcję dyni. Przecedź zalewę i gorącą wlej do słoików. Zakręć je szczelnie i ustaw nakrętkami do dołu. Pozostaw do wystudzenia.
Przetwory z octem nie wymagają pasteryzacji, ale jeśli któraś z przykrywek się nie zassie, te słoiki wstaw do garnka z gumową wkładką, wypełnionego wodą w temperaturze pokojowej (do wysokości 2/3 słoików). Ustaw słoiki w pewnej odległości od siebie. Zagotuj wodę. Gotuj przez około 30 minut na średnim ogniu. Po tym czasie przykrywki powinny się zassać, co oznacza, że proces pasteryzacji przebiegł pomyślnie.
Przechowuj dynię marynowaną w spiżarni (lub w innym ocienionym, chłodnym miejscu). Nadaje się do spożycia już na drugi dzień.