Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dynia świetnie smakuje z owocami. Możesz ją zamarynować do słoików i wyciągnąć jako dodatek do naleśników, deserów, a nawet dań mięsnych. Zobacz przepis na dynię marynowaną na słodko.
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1317
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5845
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8841
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18484
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1317
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5845
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8841
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18484
Składniki
Dynię umyj, obierz, a następnie usuń pestki. Miąższ pokrój w kostkę. Imbir obierz i drobno posiekaj. Cytryny sparz wrzątkiem. Z pomidorami zrób tak samo, aby łatwiej je obrać ze skórki. Pokrój w kostkę. Gruszki umyj, obierz, pozbądź się gniazd nasiennych i posiekaj w kostkę. Połącz w garnku dynię, pomidory i gruszki.
Teraz zagotuj ocet winny z cukrem. Przelej do przygotowanych warzyw i owoców. Jeśli marynata nie zakrywa całości, dolej trochę wody. Zagotuj, zmniejsz moc palnika i zostaw tak na około pół godziny. Na ostatnie kilka minut dołóż miód, imbir, wyciśnij sok z cytryn i zetrzyj z nich skórkę. Wymieszaj. Dopraw też odrobiną soli i pieprzem.
Gorącą dynię marynowaną na słodko przełóż do słoików. Opcjonalnie możesz dodać po gałązce rozmarynu. Mocno zakręć i odwróć do góry dnem. Przykryj ściereczką i poczekaj, aż słoiki ostygną.