Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wszyscy miłośnicy przetworów na zimę powinni skorzystać z pysznego przepisu na dżem agrestowy. Owoc działa korzystnie na trawienie, poprawia apetyt i dostarcza organizmowi wielu cennych witamin i mikroelementów. Nie zwlekaj, bo naprawdę warto!
Z końcem lata warto zamknąć jego owoce w słoikach, żebyśmy mogli się nimi cie...
Odsłon: 37
W sezonie pomidorowym warto przygotować taki sos na zapas. Podczas zimy taki...
Odsłon: 39
Pyszny sos gdzie główną rolę gra papryka. Jest idealny do zawekowania na zimę...
Odsłon: 48
Danie do przygotowanie w 10 minut. Można zabrać do pracy lub podać na kolację...
Odsłon: 26
Z końcem lata warto zamknąć jego owoce w słoikach, żebyśmy mogli się nimi cie...
Odsłon: 37
W sezonie pomidorowym warto przygotować taki sos na zapas. Podczas zimy taki...
Odsłon: 39
Pyszny sos gdzie główną rolę gra papryka. Jest idealny do zawekowania na zimę...
Odsłon: 48
Danie do przygotowanie w 10 minut. Można zabrać do pracy lub podać na kolację...
Odsłon: 26
Składniki
Na początku obierz agrest z szypułek i dokładnie go przepłucz. Pozostaw do osuszenia.
Wyciśnij sok z cytryny i odstaw go na później.
Do większego garnka wsyp cukier, zalej go wodą i przemieszaj. Ustaw naczynie na palniku i zagotuj. Pamiętaj, aby od czasu do czasu zamieszać.
Po chwili powinien powstać gęsty syrop. Gdy będzie się gotować, dodaj do niego agrest i sok z cytryny. Pomieszaj i dalej gotuj. Od czasu do czasu mieszaj.
Po godzinie dżem agrestowy powinien być gotowy (stężały, o odpowiedniej konsystencji). Gorący przełóż do słoików (porcjami, żeby szkło się ogrzało) i odwróć je do góry dnem. Odstaw tak do wystygnięcia.