Do góry

Przetwory Przepis na:

Dżem arbuzowy

Dżem arbuzowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 110 Ocena: 1391

Dodano:

Odsłon: 806

Pyszny dżem o egzotycznym smaku. Najlepiej smakuje jako dodatek do gofrów i świeżego chleba.

Składniki

  • 2 kg miąższu z arbuza
  • 0,5 kg cukru
  • cukier waniliowy
  • sok z 1 cytryny
  • 2 żelfixy
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Miąższ z arbuza kroimy na mniejsze kawałki oczyszczając go z pestek i blendujemy na gładko. Całość umieszczamy w płaskim rondlu, dodajemy cukier waniliowy, sok z cytryny,cukier i żelfix. Wszystko razem mieszamy i gotujemy około 5 minut. Gorące konfitury przekładamy do czystych wyparzonych słoików o pojemności około 200-250 ml zakręcamy i pozostawiamy do czasu aż wystygną.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń