Do góry

Przetwory Przepis na:

Dżem aroniowo- papierówkowy z miodem i cynamonem

Dżem aroniowo- papierówkowy z miodem i cynamonem

Autor:

Przepisów i artykułów: 37 Ocena: 214

Dodano:

Odsłon: 381

Cierpkość aronii zrównoważyłam dodając miód i słodkie papierówki.

Składniki

  • 3 kg obranych pokrojonych w kawałki jabłek papierówek
  • 0,5 kg cukru trzcinowego
  • 2 l umytej przebranej aronii
  • 0,5 l wody
  • szklanka miodu naturalnego ( u mnie leśny)
  • 2 kawałki po 5 cm kory cynamonowej
  • 2 łyżki soku z cytryny
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Dżem aroniowo- papierówkowy z miodem i cynamonem

Przygotowanie

  1. Jabłka umieszczam w garnku do smażenia powideł zasypuję cukrem i odstawiam na 2 godziny by puściły sok.

  2. Aronię umieszczam w drugim garnku wlewam wodę dodaję cynamon i gotuję pod przykryciem 30 minut. Następnie wlewam miód i sok cytrynowy i smażę bez przykrycia do zgęstnienia.

  3. Następnie jabłka smażę do chwili gdy zaczynają się rozpadać

  4. Jabłka łączę z aronią, dokładnie mieszam, wyjmuję cynamon.

  5. Dżem dokładnie mieszając jeszcze smażę 5 minut. Gorący dżem nakładam do wyparzonych słoiczków, zakręcam, odwracam do góry dnem, przykrywam grubym ręcznikiem i pozostawiam do wystudzenia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń