Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W tym roku mam dość dużo brzoskwiń, więc muszę je zagospodarować. Dzisiaj przygotowałam z części z nich pyszny dżem. Polecam przepis.
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 850
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4477
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1081
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 479
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 3340
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 850
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4477
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1081
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 479
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 3340
Składniki
Waga brzoskwiń, którą podałam w składnikach jest już po wypestkowaniu i usunięciu skórek. Brzoskwinie włożyć do garnka. Skropić sokiem z cytryny. Wsypać cukier. Gotować na małym ogniu często mieszając. Nie dolewać wody, gdyż brzoskwinie szybko puszczą sok. Po godzinie objętość brzoskwiń wyraźnie się zmniejszy, ale owoce jeszcze będą w cząstkach. Ja wtedy zawartość garnka zblendowałam. Można też nie blendować, jeżeli chce się mieć cząstki brzoskwiń w dżemie. Gotowałam jeszcze jakieś dziesięć minut i gorące przełożyłam do umytych oraz wyparzonych słoiczków. Zakręciłam zakrętki. Nie pasteryzowałam. Gorący dżem sam zassał wieczko.