Do góry

Przetwory Przepis na:

Dżem brzoskwiniowy

Dżem brzoskwiniowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 339 Ocena: 4108

Dodano:

Odsłon: 1934

W tym roku mam dość dużo brzoskwiń, więc muszę je zagospodarować. Dzisiaj przygotowałam z części z nich pyszny dżem. Polecam przepis.

Składniki

  • 3 kg brzoskwiń
  • 30 dag cukru
  • sok z 1 cytryny
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Waga brzoskwiń, którą podałam w składnikach jest już po wypestkowaniu i usunięciu skórek. Brzoskwinie włożyć do garnka. Skropić sokiem z cytryny. Wsypać cukier. Gotować na małym ogniu często mieszając. Nie dolewać wody, gdyż brzoskwinie szybko puszczą sok. Po godzinie objętość brzoskwiń wyraźnie się zmniejszy, ale owoce jeszcze będą w cząstkach. Ja wtedy zawartość garnka zblendowałam. Można też nie blendować, jeżeli chce się mieć cząstki brzoskwiń w dżemie. Gotowałam jeszcze jakieś dziesięć minut i gorące przełożyłam do umytych oraz wyparzonych słoiczków. Zakręciłam zakrętki. Nie pasteryzowałam. Gorący dżem sam zassał wieczko.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń