Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W tym roku mam dość dużo brzoskwiń, więc muszę je zagospodarować. Dzisiaj przygotowałam z części z nich pyszny dżem. Polecam przepis.
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 516
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 288
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9774
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1145
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4500
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 516
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 288
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9774
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1145
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4500
Składniki
Waga brzoskwiń, którą podałam w składnikach jest już po wypestkowaniu i usunięciu skórek. Brzoskwinie włożyć do garnka. Skropić sokiem z cytryny. Wsypać cukier. Gotować na małym ogniu często mieszając. Nie dolewać wody, gdyż brzoskwinie szybko puszczą sok. Po godzinie objętość brzoskwiń wyraźnie się zmniejszy, ale owoce jeszcze będą w cząstkach. Ja wtedy zawartość garnka zblendowałam. Można też nie blendować, jeżeli chce się mieć cząstki brzoskwiń w dżemie. Gotowałam jeszcze jakieś dziesięć minut i gorące przełożyłam do umytych oraz wyparzonych słoiczków. Zakręciłam zakrętki. Nie pasteryzowałam. Gorący dżem sam zassał wieczko.