Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli chcesz, aby w twojej spiżarni pojawiły się naprawdę wyjątkowe przetwory, dodaj na swoją listę przepisów do przetestowania dżem cukiniowy. To coś zupełnie innego, co z pewnością zaskoczy twoich bliskich. Gwarantujemy, że nikt nie domyśli się, co tak naprawdę jest głownym składnikiem tego dżemu.
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 304
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11118
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3676
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1258
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 304
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11118
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3676
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1258
Składniki
Cukinię obierz ze skórki, a jeśli jest wyrośnięta i posiada rozbudowane gniazda nasienne, usuń je przy pomocy łyżki.
Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a następnie przełóż ją do dużego garnka i zacznij dusić na małym ogniu. Gotuj około 20-30 minut, do momentu aż cukinia rozpadnie się na papkę.
Do ugotowanej cukinii dodaj cukier, sok z cytryny oraz galaretkę. Dokładnie wymieszaj i gotuj kolejnych 30-40 minut, często mieszając.
W międzyczasie przygotuj słoiki oraz nakrętki - dokładnie je umyj i wyparz, zwracając uwagę czy nie posiadają żadnych uszkodzeń lub odpryśnięć.
Gorący dżem cukiniowy przelej do słoików. Dokładnie je zakręć i odstaw do góry dnem. Dla pewności możesz dodatkowo zapasteryzować dżem przez około 15 minut. Po wystudzeniu, odstaw słoki do spiżarni.