Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli chcesz, aby w twojej spiżarni pojawiły się naprawdę wyjątkowe przetwory, dodaj na swoją listę przepisów do przetestowania dżem cukiniowy. To coś zupełnie innego, co z pewnością zaskoczy twoich bliskich. Gwarantujemy, że nikt nie domyśli się, co tak naprawdę jest głownym składnikiem tego dżemu.
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457053
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1283
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2146
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 525
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457053
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1283
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2146
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 525
Składniki
Cukinię obierz ze skórki, a jeśli jest wyrośnięta i posiada rozbudowane gniazda nasienne, usuń je przy pomocy łyżki.
Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a następnie przełóż ją do dużego garnka i zacznij dusić na małym ogniu. Gotuj około 20-30 minut, do momentu aż cukinia rozpadnie się na papkę.
Do ugotowanej cukinii dodaj cukier, sok z cytryny oraz galaretkę. Dokładnie wymieszaj i gotuj kolejnych 30-40 minut, często mieszając.
W międzyczasie przygotuj słoiki oraz nakrętki - dokładnie je umyj i wyparz, zwracając uwagę czy nie posiadają żadnych uszkodzeń lub odpryśnięć.
Gorący dżem cukiniowy przelej do słoików. Dokładnie je zakręć i odstaw do góry dnem. Dla pewności możesz dodatkowo zapasteryzować dżem przez około 15 minut. Po wystudzeniu, odstaw słoki do spiżarni.