Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli chcesz, aby w twojej spiżarni pojawiły się naprawdę wyjątkowe przetwory, dodaj na swoją listę przepisów do przetestowania dżem cukiniowy. To coś zupełnie innego, co z pewnością zaskoczy twoich bliskich. Gwarantujemy, że nikt nie domyśli się, co tak naprawdę jest głownym składnikiem tego dżemu.
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326146
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12005
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16620
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5359
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326146
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12005
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16620
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5359
Składniki
Cukinię obierz ze skórki, a jeśli jest wyrośnięta i posiada rozbudowane gniazda nasienne, usuń je przy pomocy łyżki.
Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a następnie przełóż ją do dużego garnka i zacznij dusić na małym ogniu. Gotuj około 20-30 minut, do momentu aż cukinia rozpadnie się na papkę.
Do ugotowanej cukinii dodaj cukier, sok z cytryny oraz galaretkę. Dokładnie wymieszaj i gotuj kolejnych 30-40 minut, często mieszając.
W międzyczasie przygotuj słoiki oraz nakrętki - dokładnie je umyj i wyparz, zwracając uwagę czy nie posiadają żadnych uszkodzeń lub odpryśnięć.
Gorący dżem cukiniowy przelej do słoików. Dokładnie je zakręć i odstaw do góry dnem. Dla pewności możesz dodatkowo zapasteryzować dżem przez około 15 minut. Po wystudzeniu, odstaw słoki do spiżarni.