Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dżem z soczystych cytryn . Kalorie : porcja 180kcal
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 200
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 846
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 489
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666450
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 200
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 846
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 489
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666450
Składniki
Cytrynę umyj pod bieżącą wodą .
Przekrój na pół i wyjmij z nich pestki . Pestki zawiń w gazę i zawiąż mocny supeł .
Cytryny pokrój na drobne kawałki i zblenduj .
Do garnka wrzuć pulpę cytrynową i zalej szklanką wody . Dołóż gazę z pestkami . Gotuj mieszając , aż woda wyparuje .
Do drugiego garnka wlej 400 ml wody , wsyp cukier , zagotuj aż powstanie gęsty syrop .
Połącz syrop z pulpą cytrynową i pestkami . Doprowadź do wrzenia i gotuj około 15 min , cały czas mieszając . Uwaga ! pestki muszą być cały czas zanurzone w cytrynowym musie . Możesz dodać miód i cynamon do smaku .
Garnek odstaw na całą noc z pestek wydobędzie się odpowiednia ilość pektyn , które zagęszczą dżem .
Następnego dnia zagotuj mus ponownie , wyjmij gazę z pestkami , przelej do słoików . Słoiki odwróć dnem do góry i pozostaw do ostygnięcia .