Do góry

Przetwory Przepis na:

Dżem cytrynowy

Dżem cytrynowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 47 Ocena: 112

Dodano:

Odsłon: 636

Dżem z soczystych cytryn . Kalorie : porcja 180kcal

Składniki

  • 1,5 kg cytryn
  • 500-700 g cukru
  • 500 ml wody
  • Według uznania : 1/2 szklanki miodu i 2 łyżeczki cynamonu .
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Dżem cytrynowy

Przygotowanie

  1. Cytrynę umyj pod bieżącą wodą .

  2. Przekrój na pół i wyjmij z nich pestki . Pestki zawiń w gazę i zawiąż mocny supeł .

  3. Cytryny pokrój na drobne kawałki i zblenduj .

  4. Do garnka wrzuć pulpę cytrynową i zalej szklanką wody . Dołóż gazę z pestkami . Gotuj mieszając , aż woda wyparuje .

  5. Do drugiego garnka wlej 400 ml wody , wsyp cukier , zagotuj aż powstanie gęsty syrop .

  6. Połącz syrop z pulpą cytrynową i pestkami . Doprowadź do wrzenia i gotuj około 15 min , cały czas mieszając . Uwaga ! pestki muszą być cały czas zanurzone w cytrynowym musie . Możesz dodać miód i cynamon do smaku .

  7. Garnek odstaw na całą noc z pestek wydobędzie się odpowiednia ilość pektyn , które zagęszczą dżem .

  8. Następnego dnia zagotuj mus ponownie , wyjmij gazę z pestkami , przelej do słoików . Słoiki odwróć dnem do góry i pozostaw do ostygnięcia .

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń