Do góry

Przetwory Przepis na:

Dżem czereśniowy

Dżem czereśniowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 189 Ocena: 1222

Dodano:

Odsłon: 151

Lato zamknięte w słoiku czyli pyszny dżem czereśniowy. Sezon na nie trwa krótko. Warto więc zrobić zapasy na zimę.

Składniki

  • 1 kg czereśni ( po odszypułkowaniu i wydrylowaniu )
  • 1 konfiturex 2:1 ( 40 g )
  • 500g cukru
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Dżem czereśniowy

Przygotowanie

  1. Umyte i wydrylowane czereśnie wrzucić do szerokiego garnka. Dodać konfiturex i dokładnie wymieszać. Podgrzewając i mieszając doprowadzić do wrzenia i gotować minutę. Po tym czasie wsypać cukier i gotować 3 - 5 minut od czasu do czasu mieszając. Potem garnek zdjąć z ognia i jeszcze chwilę mieszać aby piana zniknęła. Gorącym dżemem napełniać słoiczki ( u mnie 5 x 300 ml ) i zakręcać. Słoiki odwrócić na 5 minut a potem z powrotem wieczkiem do góry i zostawić do całkowitego wystudzenia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń