Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lato zamknięte w słoiku czyli pyszny dżem czereśniowy. Sezon na nie trwa krótko. Warto więc zrobić zapasy na zimę.
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 31
Ekspresowa przekąska pełna smaku.
Odsłon: 18
Dzisiaj danie z podrobów czyli ozorki w sosie chrzanowym , danie proste i łat...
Odsłon: 25
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 31
Ekspresowa przekąska pełna smaku.
Odsłon: 18
Dzisiaj danie z podrobów czyli ozorki w sosie chrzanowym , danie proste i łat...
Odsłon: 25
Składniki
Umyte i wydrylowane czereśnie wrzucić do szerokiego garnka. Dodać konfiturex i dokładnie wymieszać. Podgrzewając i mieszając doprowadzić do wrzenia i gotować minutę. Po tym czasie wsypać cukier i gotować 3 - 5 minut od czasu do czasu mieszając. Potem garnek zdjąć z ognia i jeszcze chwilę mieszać aby piana zniknęła. Gorącym dżemem napełniać słoiczki ( u mnie 5 x 300 ml ) i zakręcać. Słoiki odwrócić na 5 minut a potem z powrotem wieczkiem do góry i zostawić do całkowitego wystudzenia.