Do góry

Przetwory Przepis na:

Dżem dyniowo-jabłkowy

Dżem dyniowo-jabłkowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 355 Ocena: 4360

Dodano:

Odsłon: 1087

Domowy dżem to jest to. Nikogo nie muszę chyba przekonywać, że zdrowy i smaczny. Żadnych konserwantów, żelfxów itp. Obecnie jest sezon na dynię, więc też w moim przepisie jej nie brakuje.

Składniki

  • 1 kg obranej dyni
  • 1 kg obranych jabłek
  • 1/2 kg cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3-4 łyżki soku z cytryny
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jabłka skropić sokiem z cytryny. Pokrojoną dynię dusić z odrobiną wody, aż zacznie się rozpadać. Wtedy dodać jabłka i nadal dusić. Trzeba uzyskać w miarę jednolitą masę. Pod koniec dodać cynamon. Wymieszać i gorący dżem wkładać do czystych słoiczków. Zakręcić wieczko i odwrócić do góry dnem. Tak ma zostać aż do całkowitego wystudzenia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń