Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dżem figowy to wyborny dodatek do kanapek – nie tylko słodkich! Świetnie komponuje się np. z kozim serem. Najlepszy jest oczywiście dżem figowy domowej roboty. Jeśli tylko uda ci się nabyć świeże, dojrzałe figi, koniecznie wypróbuj poniższy przepis.
Zupa z kapusty pekińskiej to połączenie lekkości warzyw i aromatycznego bulio...
Odsłon: 9734
Smaczna i szybka zupa cukiniowa z marchewką, czosnkiem i koperkiem, gotowa w...
Odsłon: 1300
Zupa z kapusty pekińskiej to połączenie lekkości warzyw i aromatycznego bulio...
Odsłon: 9734
Smaczna i szybka zupa cukiniowa z marchewką, czosnkiem i koperkiem, gotowa w...
Odsłon: 1300
Składniki
Umyj figi i (razem ze skórką) pokrój na ćwiartki. Umieść w misce, zasyp cukrem, dodaj sok z cytryny i sok z pomarańczy. Wymieszaj. Przykryj miskę i wstaw do lodówki na całą noc.
Przełóż figi do garnka. Dodaj wodę. Wymieszaj i zagotuj na wolnym ogniu. Gotuj przez około godzinę, co pewien czas mieszając.
Dodaj do garnka z figami skórkę otartą z pomarańczy i ziarenka wyskrobane z laski wanilii. Jeśli uznasz, że dżem jest zbyt gęsty, dodaj jeszcze trochę wody (pamiętaj, że masa zgęstnieje jeszcze po wystudzeniu). Gotuj jeszcze przez około pół godziny.
Przełóż dżem do wyparzonych słoików. Szczelnie je zakręć i ustaw do góry dnem. Gdy dżem wystygnie, przenieś go w ocienione, chłodne miejsce.
Jeśli chcesz przechowywać dżem z fig dłużej niż 3-4 miesiące, zapasteryzuj go. Wyłóż dno garnka gumową wkładką, by słoiki nie stukały o nie w czasie gotowania. Umieść jeszcze gorący dżem w garnku i zalej wrzącą wodą. Gotuj przez 10 minut. Ostudź i przechowuj tak samo, jak bez pasteryzacji.