Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybki do zrobienia dżem. Figi to skarbnica zdrowia więc dlaczego mając dostęp do świeżych fig nie zamknąć ich w słoiczku? :)
Dziś pierwszy raz przedstawiam wam mój przepis na Sernik jaglany na zimno. Bo...
Odsłon: 122
Sernik jest kremowy, dostatecznie słodki, przełamany delikatnie kwaskowym m...
Odsłon: 325
Dziś pierwszy raz przedstawiam wam mój przepis na Sernik jaglany na zimno. Bo...
Odsłon: 122
Sernik jest kremowy, dostatecznie słodki, przełamany delikatnie kwaskowym m...
Odsłon: 325
Składniki
Figi umyć i pokroić na małe kawałki. Pomarańcze sparzyć,zetrzeć skórkę na drobnych oczkach oraz wycisnąć sok. Pokrojone figi razem z sokiem pomarańczowym i skórką przełożyć do garnka,wymieszać i gotować na wolnym ogniu.Dodać cukier (ilość wg uznania.Figi są słodkie więc ja dodałam mało cukru ). Dżem gotować często mieszając aż figi zaczną się rozpadać. Zblendować dżem a następnie jeszcze gotować około 10 minut dodając cynamon. Gorący dżem nałożyć do wyparzonych słoiczków i odstawić do góry dnem do wystudzenia.Smacznego:)