Do góry

Przetwory Przepis na:

Dżem figowy z nutą cynamonu i pomarańczy

Dżem figowy z nutą cynamonu i pomarańczy

Autor:

Przepisów i artykułów: 381 Ocena: 16511

Dodano:

Odsłon: 223

Szybki do zrobienia dżem. Figi to skarbnica zdrowia więc dlaczego mając dostęp do świeżych fig nie zamknąć ich w słoiczku? :)

Składniki

  • Figi świeże ok 1 kg
  • Pomarańcza 2 szt
  • Cynamon ok 2-3 łyżeczki
  • Cukier ok 150 g lub wg uznania
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Dżem figowy z nutą cynamonu i pomarańczy

Przygotowanie

  1. Figi umyć i pokroić na małe kawałki.

    Pomarańcze sparzyć,zetrzeć skórkę na drobnych oczkach oraz wycisnąć sok.

    Pokrojone figi razem z sokiem pomarańczowym i skórką przełożyć do garnka,wymieszać i gotować na wolnym ogniu.Dodać cukier (ilość wg uznania.Figi są słodkie więc ja dodałam mało cukru ).
    Dżem gotować często mieszając aż figi zaczną się rozpadać. Zblendować dżem a następnie jeszcze gotować około 10 minut dodając cynamon.
    Gorący dżem nałożyć do wyparzonych słoiczków i odstawić do góry dnem do wystudzenia.Smacznego:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń