Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybki do zrobienia dżem. Figi to skarbnica zdrowia więc dlaczego mając dostęp do świeżych fig nie zamknąć ich w słoiczku? :)
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 7967
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 259
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 96
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2152
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 659
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 7967
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 259
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 96
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2152
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 659
Składniki
Figi umyć i pokroić na małe kawałki. Pomarańcze sparzyć,zetrzeć skórkę na drobnych oczkach oraz wycisnąć sok. Pokrojone figi razem z sokiem pomarańczowym i skórką przełożyć do garnka,wymieszać i gotować na wolnym ogniu.Dodać cukier (ilość wg uznania.Figi są słodkie więc ja dodałam mało cukru ). Dżem gotować często mieszając aż figi zaczną się rozpadać. Zblendować dżem a następnie jeszcze gotować około 10 minut dodając cynamon. Gorący dżem nałożyć do wyparzonych słoiczków i odstawić do góry dnem do wystudzenia.Smacznego:)