Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mango w tym zestawieniu dodaje nieco egzotycznego posmaku. Dżem będzie gęściejszy, jeśli nie będzie blendowany.
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 54
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 155
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2828
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 4199
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 54
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 155
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2828
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 4199
Składniki
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę, jednocześnie pozbawiając gniazd nasiennych. Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Owoce umieszczamy w dużym garnku, wlewamy na spód wodę, wsypujemy połowę cukru i gotujemy na bardzo małym ogniu aż owoce zaczną puszczać sok i się rozpadać. Gdy się rozpadną dodajemy miąższ z mango i nadal gotujemy. co jakiś czas mieszając. Gdy owoce zaczną się robić miękkie można wyłączyć palnik na kilkanaście minut aż “naparują” pod przykryciem. Potem ponownie wstawić i znów podgotować. To jedna z moich metod, aby nie przypalić dżemu (oczywiście mieszać i tak trzeba). Gdy owoce będą już całkowicie rozgotowane można je zblendować (ja tak zrobiłam). Na koniec można jeszcze osłodzić oceniając czy dodać cały pozostały cukier czy mniej lub więcej - to już wedle uznania. Gorący dżem nakładamy do wyparzonych i suchych słoików (gwint słoika i przykrywki też muszą być suche!) i zakręcamy. Słoiki dobrze jest zapasteryzować (w zależności od wielkości słoików 15-20 minut), aby mieć pewność, że dżem się nie zepsuje.