Do góry

Przetwory Przepis na:

Dżem jagodowy

Dżem jagodowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 177 Ocena: 21609

Dodano:

Odsłon: 4425

Mamy sezon na jagody, borówki, morele, wiśnie i czereśnie. Zaraz pojawią się soczyste, słodkie śliwki. Jednym ze sposobów na przechowanie tych cudów natury jest zrobienie z nich dżemów. Taki słoiczek, otwarty potem w samym środku zimy, przywoła letnie, słoneczne chwile. A smak … mmmm, pychota.

Składniki

  • 2 kg jagód
  • 70dag cukru
  • 2 żel-fixy 3:1
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Dżem jagodowy

Przygotowanie

  1. Do garnka wsypujemy jagody. Zasypujemy je cukrem oraz żelfixami i dobrze wszystko mieszamy.

  2. Garnek stawiamy na gaz, doprowadzamy do wrzenia często mieszając. Gotujemy około 10 minut.

  3. Gotowym dżemem napełniamy słoiczki (dobrze umyte i wyparzone). Mocno je zakręcamy i stawiamy na kilka minut do góry nogami. Następnie odwracamy.

  4. Następnego dnia możemy już delektować się pysznym dżemem!!!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń