Do góry

Przetwory Przepis na:

Dżem jeżynowy z nutką kardamonu

Dżem jeżynowy z nutką kardamonu

Autor:

Przepisów i artykułów: 531 Ocena: 4982

Dodano:

Odsłon: 86

Słodko-kwaśny dżem z jeżyn, doprawiony kardamonem. Dzięki przecieraniu jest gładki i pozbawiony pestek.

Składniki

  • Jeżyny - 1kg
  • Cukier - 400g
  • Kardamon mielony - 1 łyżeczka
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Dżem jeżynowy z nutką kardamonu

Przygotowanie

  1. Jeżyny obieramy i myjemy. Podgrzewamy je na małym ogniu, aż puszczą sok i zmiękną. Przecieramy je na sicie do garnka z grubym dnem. Przecieranie jest najbardziej pracochłonną częścią.
    Po przetarciu, do owoców dodajemy cukier. Gotujemy razem na niedużym ogniu, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji - około 1 godzinę. Przed samym końcem gotowania dodajemy kardamon.
    Dżem wykładamy do małych słoiczków i pasteryzujemy 15 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń