Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słodko-kwaśny dżem z jeżyn, doprawiony kardamonem. Dzięki przecieraniu jest gładki i pozbawiony pestek.
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 220
Bułaczanka to tradycyjna kiszka z mięsem wieprzowym pochodząca z województwa...
Odsłon: 1376
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 10097
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, najlepsze jakie jadłam, nadziewane u...
Odsłon: 893
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 220
Bułaczanka to tradycyjna kiszka z mięsem wieprzowym pochodząca z województwa...
Odsłon: 1376
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 10097
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, najlepsze jakie jadłam, nadziewane u...
Odsłon: 893
Składniki
Jeżyny obieramy i myjemy. Podgrzewamy je na małym ogniu, aż puszczą sok i zmiękną. Przecieramy je na sicie do garnka z grubym dnem. Przecieranie jest najbardziej pracochłonną częścią. Po przetarciu, do owoców dodajemy cukier. Gotujemy razem na niedużym ogniu, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji - około 1 godzinę. Przed samym końcem gotowania dodajemy kardamon. Dżem wykładamy do małych słoiczków i pasteryzujemy 15 minut.