Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słodko-kwaśny dżem z jeżyn, doprawiony kardamonem. Dzięki przecieraniu jest gładki i pozbawiony pestek.
Proste danie z młodymi ziemniakami i bobem, doprawione czosnkiem, cytryną i s...
Odsłon: 1299
Karkówka do obiadu długo pieczona, w sosie maślanym, ze słodko-pikantną nutą...
Odsłon: 1750
Smaczny domowy przepis na ogórki kiszone. Takie jakie robiły nasz mamy, babcie.
Odsłon: 9074
Proste danie z młodymi ziemniakami i bobem, doprawione czosnkiem, cytryną i s...
Odsłon: 1299
Karkówka do obiadu długo pieczona, w sosie maślanym, ze słodko-pikantną nutą...
Odsłon: 1750
Smaczny domowy przepis na ogórki kiszone. Takie jakie robiły nasz mamy, babcie.
Odsłon: 9074
Składniki
Jeżyny obieramy i myjemy. Podgrzewamy je na małym ogniu, aż puszczą sok i zmiękną. Przecieramy je na sicie do garnka z grubym dnem. Przecieranie jest najbardziej pracochłonną częścią. Po przetarciu, do owoców dodajemy cukier. Gotujemy razem na niedużym ogniu, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji - około 1 godzinę. Przed samym końcem gotowania dodajemy kardamon. Dżem wykładamy do małych słoiczków i pasteryzujemy 15 minut.