Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słodko-kwaśny dżem z jeżyn, doprawiony kardamonem. Dzięki przecieraniu jest gładki i pozbawiony pestek.
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 2312
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1235
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 2312
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1235
Składniki
Jeżyny obieramy i myjemy. Podgrzewamy je na małym ogniu, aż puszczą sok i zmiękną. Przecieramy je na sicie do garnka z grubym dnem. Przecieranie jest najbardziej pracochłonną częścią. Po przetarciu, do owoców dodajemy cukier. Gotujemy razem na niedużym ogniu, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji - około 1 godzinę. Przed samym końcem gotowania dodajemy kardamon. Dżem wykładamy do małych słoiczków i pasteryzujemy 15 minut.