Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Po prostu rewelacja. Kilka lat temu moja spiżarnia została wzbogacona przepysznym dżemem z pomidorów. Czerwone skarby zamknięte w słoiku. Najlepiej sprawdzają się tu mięsiste pomidory, np. bawole serca lub malinowe. Nie można się oderwać od tego dżemu taki pyszny. Taki dżem robiła nam moja babcia, tylko że ona dodawała tylko cynamon. Skórka z jabłka to naturalna pektyna i tak właśnie robiła moja babcia. W 2022 roku ten mój przepis doczekał się nawet publikacji w czasopismach.
Takiego hamburgera jadłam w McDonald , spróbowałam przygotować takie w domu....
Odsłon: 96
Duża micha sałatki brokułowej z drobnym makaronem, kurczakiem curry i warzywa...
Odsłon: 629
Takiego hamburgera jadłam w McDonald , spróbowałam przygotować takie w domu....
Odsłon: 96
Duża micha sałatki brokułowej z drobnym makaronem, kurczakiem curry i warzywa...
Odsłon: 629
Składniki
Pomidory nacinamy na krzyż i partiami wkładamy do gorącej wody. Skórka ładnie odejdzie, pomidory kroimy na kawałki i usuwamy gniazda nasienne. Kawałki pomidorów przekładamy do sporego garnka o grubszym dnie i zasypujemy cukrem. Na początek weźmy 800 g cukru, zawsze możemy dodać. Gotujemy pod przykryciem przez 5-8 minut na małym ogniu. Dodajemy goździki i kolendrę, zdejmujemy pokrywkę i lekko zwiększamy płomień. Gotujemy 10 minut, dodajemy dość grubą i jak najdłuższą skórkę z jabłka i sok z cytryn, mieszamy. Mieszając gotujemy jeszcze ok 20 minut ( do zgęstnienia ). Gorącą konfiturę przekładamy do słoików, zakręcamy o odwracamy do góry dnem. PS. W czasie przekładania wyjmujemy skórki jabłka i można powyjmować goździki.