Do góry

Przetwory Przepis na:

Dżem rabarbarowy

Dżem rabarbarowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 725 Ocena: 48497

Dodano:

Odsłon: 2196

To było tak: Zostało mi trochę rabarbaru, nie bardzo wiedziałam co z nim zrobić. W końcu doszłam do wniosku, że najlepiej będzie przygotować dżem i zamknąć trochę lata w słoiczku.

Składniki

  • rabarbar 60 dkg (po obraniu)
  • cukier 30 dkg
  • żelfix (2:1) 1/2 op
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Rabarbar umyć, obrać i pokroić w kostkę. W tej postaci wrzucić do garnka, starannie wymieszać z żelfixem, zagotować. Następnie dodać cukier oraz 1/2 szklanki wody. Smażyć do momentu aż rabarbar się rozpadnie a dżem będzie odpowiednio gęsty.
    Gorący dżem nakładać do wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręcać, odwracać do góry dnem na 15minut.

    Uwaga: Z podanych proporcji wyszły dwa, około 400 gramowe, słoiczki dżemu.

  2. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń