Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To było tak: Zostało mi trochę rabarbaru, nie bardzo wiedziałam co z nim zrobić. W końcu doszłam do wniosku, że najlepiej będzie przygotować dżem i zamknąć trochę lata w słoiczku.
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 135
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 355
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 135
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 355
Składniki
Rabarbar umyć, obrać i pokroić w kostkę. W tej postaci wrzucić do garnka, starannie wymieszać z żelfixem, zagotować. Następnie dodać cukier oraz 1/2 szklanki wody. Smażyć do momentu aż rabarbar się rozpadnie a dżem będzie odpowiednio gęsty. Gorący dżem nakładać do wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręcać, odwracać do góry dnem na 15minut. Uwaga: Z podanych proporcji wyszły dwa, około 400 gramowe, słoiczki dżemu.
Smacznego.