Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W zeszłym roku robiłam dżem rabarbarowy po raz pierwszy. Domownikom bardzo posmakował, więc w tym roku pokusiłam się o nową porcję takich pyszności, choć w nieco zmienionej formie. Inspiracją był dla mnie przepis zamieszczony na blogu Obżarciuch.
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 700
Sernik z rodzynkami. W sam raz na Święta. Przepis na dużą blaszkę. Wszystk...
Odsłon: 463
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 700
Sernik z rodzynkami. W sam raz na Święta. Przepis na dużą blaszkę. Wszystk...
Odsłon: 463
Składniki
Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na kawałki. W tej postaci wrzucamy do garnka, zasypujemy połową cukru, przewidzianego w przepisie, starannie mieszamy. Wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Dlaczego tak akurat robimy? Rabarbar jest dość twardy, w cukrze ładnie skruszeje i szybko rozpadnie się w gotowaniu. Następnego dnia rano owoce łączymy z resztą cukru, gotujemy na wolnym ogniu przez 10- 15 minut, od momentu zagotowania. Dodajemy skórkę pomarańczową, żelfix. Całość dobrze mieszamy i gotujemy jeszcze 2 minuty. Gorący dżem nakładamy do wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręcamy, odwracamy do góry dnem na 15 minut.
Smacznego.