Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak wam mija dzień ? a właściwie już wieczór lubicie swojego wykonania dżemy ja bardzo lubię choć czasem je przesłodzę ale nie ważne ważna że swoje i wiem co jem
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1437
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5956
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8878
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18773
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1437
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5956
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8878
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18773
Składniki
Zerwane śliwki umyć dokładnie w zimnej wodzie a następnie oczyścić z pestek przekrajając je na pół. Do dużego garnka na dno wlać wodę mocno gazowaną a następnie wsypać wszystkie wydrylowane śliwki i smażyć na wolnym ogniu do czasu aż śliwki się rozlecą co jakiś czas dokładnie przemieszać
W czasie gdy śliwki się smażą na wolnym ogniu przygotować jabłka obrać je, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić na mniejsze części, pokrojone zetrzeć na tarce jarzynowej odstawić do czasu aż śliwki będą już rozgotowane
Jak już śliwki są rozgotowane dodać starte jabłka i całość smażyć na bardzo wolnym ogniu do czasu aż wyparuje większość soku ze śliwek. Gdy już podczas smażenia śliwek z jabłkami nie jest widoczny sok wtedy wsypać cukier ( jeżeli ktoś nie chce mocno słodkiego to zmniejszyć ilość cukru ). Smażyć na bardzo wolnym ogniu do czasu aż na dżemie zacznie się robić kożuch po tym czasie zdjąć z ognia i pozostawić do następnego dnia
Następnego dnia doprowadzić dżem do ponownego smażenia następnie zmniejszyć ogień smażąc nadal dżem wsypać przygotowaną o dowolnym smaku galaretkę, cały czas smażąc na wolniutkim ogniu mieszać co jakiś czas aby dżem nie przystał do dna garnka. W trakcie smażenia końcowego dżem powinien zmieniać swój kolor i robić się coraz to gęściejszy
Usmażony dżem zdjąć z ognia i jeszcze gorący przełożyć do wyparzonych słoików różnej wielkości, szczelnie zakręcić wyparzonymi pokrywkami. Następnie ustawić w dużym garnku wyłożonym ścierką, zalać gorącą wodą. Wstawić do zagotowania zmniejszyć ogień i pasteryzować 15 minut, po pasteryzacji zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego ostygnięcia
Wystygnięte dżemy można wynieść do piwnicy lub pozostawić w ciemnym miejscu. Takie swojskie dżemy zwłaszcza tak mocno słodkie jak ja przygotowałam świetnie nadają się do kanapek z masłem z dodatkiem zimnego mleka lub mało słodzonego gorącego kakao. Wyszło mi 12 różnej wielkości słoików