Do góry

Przetwory Przepis na:

Dżem śliwkowo - jabłkowy z galaretką

Dżem śliwkowo - jabłkowy z galaretką

Autor:

Przepisów i artykułów: 1020 Ocena: 7018

Dodano:

Odsłon: 7403

Jak wam mija dzień ? a właściwie już wieczór lubicie swojego wykonania dżemy ja bardzo lubię choć czasem je przesłodzę ale nie ważne ważna że swoje i wiem co jem

Składniki

  • 2,700-3 kg śliwek,
  • 100 ml wody mocno gazowanej,
  • 850 g jabłek 8 sztuk,
  • 2 kg cukru,
  • 1 galaretka poziomkowa 71 g
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Dżem śliwkowo - jabłkowy z galaretką

Przygotowanie

  1. Zerwane śliwki umyć dokładnie w zimnej wodzie a następnie oczyścić z pestek przekrajając je na pół. Do dużego garnka na dno wlać wodę mocno gazowaną a następnie wsypać wszystkie wydrylowane śliwki i smażyć na wolnym ogniu do czasu aż śliwki się rozlecą co jakiś czas dokładnie przemieszać

  2. W czasie gdy śliwki się smażą na wolnym ogniu przygotować jabłka obrać je, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić na mniejsze części, pokrojone zetrzeć na tarce jarzynowej odstawić do czasu aż śliwki będą już rozgotowane

  3. Jak już śliwki są rozgotowane dodać starte jabłka i całość smażyć na bardzo wolnym ogniu do czasu aż wyparuje większość soku ze śliwek. Gdy już podczas smażenia śliwek z jabłkami nie jest widoczny sok wtedy wsypać cukier ( jeżeli ktoś nie chce mocno słodkiego to zmniejszyć ilość cukru ). Smażyć na bardzo wolnym ogniu do czasu aż na dżemie zacznie się robić kożuch po tym czasie zdjąć z ognia i pozostawić do następnego dnia

  4. Następnego dnia doprowadzić dżem do ponownego smażenia następnie zmniejszyć ogień smażąc nadal dżem wsypać przygotowaną o dowolnym smaku galaretkę, cały czas smażąc na wolniutkim ogniu mieszać co jakiś czas aby dżem nie przystał do dna garnka. W trakcie smażenia końcowego dżem powinien zmieniać swój kolor i robić się coraz to gęściejszy

  5. Usmażony dżem zdjąć z ognia i jeszcze gorący przełożyć do wyparzonych słoików różnej wielkości, szczelnie zakręcić wyparzonymi pokrywkami. Następnie ustawić w dużym garnku wyłożonym ścierką, zalać gorącą wodą. Wstawić do zagotowania zmniejszyć ogień i pasteryzować 15 minut, po pasteryzacji zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego ostygnięcia

  6. Wystygnięte dżemy można wynieść do piwnicy lub pozostawić w ciemnym miejscu. Takie swojskie dżemy zwłaszcza tak mocno słodkie jak ja przygotowałam świetnie nadają się do kanapek z masłem z dodatkiem zimnego mleka lub mało słodzonego gorącego kakao. Wyszło mi 12 różnej wielkości słoików

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń