Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Połączenie dwóch letnich, wspaniałych smaków, które według mnie idealnie się uzupełniają. Słodka truskawka i kwaskowaty rabarbar tworzą duet doskonały. Polecam!
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8517
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1244
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10195
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4641
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 699
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8517
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1244
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10195
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4641
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 699
Składniki
Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na kawałki. W tej postaci wrzucamy do garnka, zasypujemy połową cukru, przewidzianego w przepisie, starannie mieszamy. Wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Dlaczego tak akurat robimy? Rabarbar jest dość twardy, w cukrze ładnie skruszeje i szybko rozpadnie się w gotowaniu. Truskawki myjemy, osączamy na sicie, pozbawiamy szypułek, kroimy na kawałki, zasypujemy drugą połową cukru. Następnego dnia rano owoce łączymy ze sobą, gotujemy na wolnym ogniu, do momentu aż się rozpadną, dodajemy żelfix, starannie mieszamy. Całość gotujemy jeszcze 2 minuty. Gorący dżem nakładamy do wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręcamy, odwracamy do góry dnem na 15 minut.
Smacznego.